– Jag väljer det som är bäst för landet. Vi har en orolig omvärld, vi har ett EU som precis inlett förhandlingar om Brexit och vi har ett allvarligt säkerhetsläge, inledde Stefan Löfven, presskonferensen.
 
Därefter presenterade han regeringsombildningen.
Anders Ygeman och Anna Johansson lämnar regeringen efter oppositionens missförtroendeförklaringar. Hälso och sjukvårdsminister Gabriel Wikström avgår på egen begäran efter personlig ohälsa.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar över Gabriel Wikströms arbetsuppgifter.
Ny infrastrukturminister blir gruppledaren Tomas Eneroth. Ny gruppledare blir i stället Anders Ygeman.  
Morgan Johansson tar över Anders Ygemans inrikesportfölj, men lämnar över migration och civilrättsliga frågor till Heléne Fritzon, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, som blir migrationsminister och biträdande justitieminister.
Oppositionen hade väckt missförtroendevotum även mot försvarsminister Peter Hultqvist, men han behåller jobbet.
 
– Peter Hultqvist är djupt respekterad och har bidragit med att markant stärka Sveriges försvarsförmåga, sa Stefan Löfven och påpekade att försvarsministern inte hade haft ansvar för någon myndighet som har med säkerhetsproblemen på Transportstyrelsen att göra, något som även  Peter Hultqvist själv tryckte på under presskonferensen.
–  Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons hot är helt oseriöst. Nu är det upp till riksdagen. Varje ledamot som menar att Peter Hultqvist sak lämna sitt uppdrag får också ta sitt ansvar full ut, sa Stefan Löfven.

de nya ministrarna/ministerportföljerna
* Tomas Eneroth, infrastrukturminister, svarar för transporter och infrastruktur.

* Heléne Fritzon, migrations- och biträdande justitieminister, svarar för migrations- och asylfrågor samt civilrättsliga frågor.

 
* Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, svarar för polis och övriga rättsväsendet, straffrätt, grundlagsfrågor, krisberedskap och civilt försvar.
 
* Annika Strandhäll, socialminister, svarar för socialförsäkringar, pensioner, sjukvård, folkhälsa och idrott.