Den 25 januari 2024 presenterade näringsminister Ebba Busch (kd) den särskilda utredaren på en pressträff. Personen i fråga, Bo Diczfalusy, jobbar som senior advisor på Hallvarsson & Halvarsson. Men det kom inte med i regeringens beskrivning av honom. I regeringens beskrivning lyftes i stället fram att att Bo Diczfalusy ”är Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm”, ”han har en bakgrund på Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet samt International Energy Agency (IEA)” och att han ”ledde arbetet i den senaste Energikommissionen”.

Att han jobbar kvar för byrån, samtidigt som han agerar regeringens utredare, bekräftas av Hallvarsson & Halvarssons vd Anna Grönlund-Krantz.

– Det har vi hanterat genom att skriva ett dokument med vilka frågor han inte ska med under utredningstiden, januari-juli, säger hon och lägger till:

–  Vi tycket att det är jätteroligt att han har fått uppdraget. Han är en väldigt kompetent person.

Byrån räknade med att någon journalist skulle höra av sig för att kolla saken, och hade ett förberett skriftligt uttalande som bland annat lyder:

”För att undvika intressekonflikt kan Bo Diczfalusy därför inte ingå i nya uppdrag på Hallvarsson & Halvarsson, eller kvarstå i befintliga uppdrag, som behandlar kunder eller sakfrågor inom de områden som omfattas av direktiven som gäller för utredningen”.

Och:

”För Bo Diczfalusys relation till övriga konsulter på Hallvarsson & Halvarsson råder ’brandvägg’, vilket innebär att han inte har kontakt med kollegerna i sådana frågor som nämns här ovan. Detta i enlighet med hur vi brukar hantera ärenden med risk för intressekonflikt. Vidare kommer Bo Diczfalusy under tiden då han fullgör sitt uppdrag inom utredningen inte att delta i de interna veckomötena och inte att ha tillgång till Hallvarsson & Halvarssons intranät.

Dagens Opinion har sökt Ebba Busch pressansvariga för mer info