SR var beredda på att få kritik för att lyfta fram klimataktivisten Greta Thunberg i ett sommarprogram. Men kritiken uteblev.
– Vi har varit fullt förberedda på att många klimatförnekare och andra skulle vara kritiska. Jag har stämt av med sociala medier-teamet och de negativa reaktionerna har varit försumbara. Det har varit någon enstaka kritisk kommentar. Annars har hon överösts av kärlek och beröm, säger Bibi Rödöö, programchef på SR P1.

Greta Thunberg är ju en omdiskuterad klimataktivist. Fick ni som public service-kanal mycket reaktioner på att ni lyfter fram henne?
– Nej. Rent generellt är de klimatförnekare som höll hög ton för några år sedan, inte så många längre. Det råder ett i princip konsensus i forskningsvärlden om klimatförändringarna och många forskare har gjort uttalanden om hur läget är. I det stora hela är världens ledare och forskare överens om att vi står inför en stor klimatkris om vi inte inför radikala åtgärder snart.

Greta Thunbergs sommarprat ska även sändas av BBC 11 juli. Hur har ni tänkt där?
 – Vi vet att intresset för Greta är stort internationellt, så när jag intervjuade henne inför vår presentation av årets Sommarvärdar, pratade vi om hur hon ville göra. Hon var själv intresserad av att programmet fick vingar ut i världen. Vi har tidigare gjort engelska versioner bland annat av programmen med Johan Rockström (professor i miljövetenskap) och Felix Kjellberg (Pewdiepie, youtuber), säger Bibi Rödöö, och berättar vidare:

– Greta har själv gjort en engelsk version av programmet som tickar på i podden. BBC ska sända podden i något förkortad version.

Bibi Rödöö berättar att Greta Thunberg själv är glad över programmet.

– Greta skrev sitt manus under sex veckor  och gjorde även den engelska versionen. Hon är otroligt begåvad och ambitiös, imponerande duktig. Hon är noggrann och vet att hennes ord vägs på guldvåg.