Sofia Mirjamsdotter, även känd som ”Mymlan” tar steget från ledarskribent på Sundsvalls-Tidning till jobbet som politisk redaktör.

Sofia Mirjamsdotter går till ett jobb som en av två politiska redaktörer på Tidningen Ångermanland, som nu körs av Bonnier News som har förvärvat Mittmedia.

Vad blir skillnaden för dig när du tar klivet från ledarskribent till politisk redaktör?
– Det blir jag som sätter linjen. Jag är ju liberal och ska driva en liberal linje. Sedan har jag fokus på landsbygdsfrågor och vill ta ett lite större grepp på klyftan mellan stad och land. Sedan kommer jag att ha fullt upp med de tre kommuner som ingår i området, säger Sofia Mirjamsdotter.

Hur ser du på Nyamko Sabuni, som partiledare för Liberalerna?
 – Det är ingen hemlighet att jag förespråkade Erik Ullenhag i partiledarvalet. Nu har hon blivit vald och jag har bestämt mig för att hon ska få jobba på innan jag recenserar henne.

Vilka är liberalismens utmaningar?
– Det är ett problem att liberalismen krymper ihop till nästan ingenting, inte minst i Ångermanland. Det finns ju inga liberaler i fullmäktige i Kramfors och Sollefteå, men Centerpartiet är rätt stora i Ådalen. Det har i vissa debatter börjat kännas som om man är extrem om man är socialliberal. Det får man kämpa på med.

Varför krymper liberalismen?
 – Det är svårt att svara på. Det sägs att det går i cykler mellan ökande liberalisering och sedan kommer efterfrågan på auktoritet och sedan svänger det förhoppningsvis tillbaka. Utvecklingen är global. Jag vill tro att det är på väg att vända. Jag tycker också att man ser det på utvecklingen i till exempel EU-valet där högerextrema inte ökade.

Vad för lön?
 – Det tänker jag inte berätta.

”Sofia Mirjamsdotter är en av landets bästa liberala ledarskribenter och redan ett välkänd namn för många av våra läsare. Det blir ett lyft för Tidningen Ångermanland att få en egen liberal röst och jag är väldigt glad över att Sofia blir den rösten”, kommenterar Oskar Nord, chefredaktör på Tidningen Ångermanland.

Sofia Mirjamsdotter kommer att jobba jämte Susanne Sjöstedt, som kvarstår som redaktör för den socialdemokratiska ledarsidan.  Tomas Izaias Englund lämnar uppdraget för att nu på heltid vara politisk redaktör på Örnsköldsviks Allehanda.

Efter omorganiseringen att finnas det tre liberala politiska redaktörer i Västernorrland: Marcus Backholm Bohlin på Sundsvalls Tidning, Sofia Mirjamsdotter på Tidningen Ångermanland och Tomas Izaias Englund på Örnsköldsviks Allehanda.

 

Dagens Opinion har sökt Sofia Mirjamsdotter.