Till exempel anser Almega att vårpropositionen ”är ett recept för ökad arbetslöshet” och radar upp flera förslag, som halveringen av RUT-avdraget och den höjda arbetsgivaravgiften, som arbetsgivarorganisationen menar kommer slå hårt mot tjänstesektorn.
Dessutom oroas Almega över att regeringen vill flytta brytpunkten för den statliga inkomstskatten.
– Höjda marginalskatter slår direkt mot de kvalificerade branscherna inom tjänstesektorn. De branscher som står för tillväxten i Sverige, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, i en kommentar.
Liknande kritik kommer från Livsmedelsföretagen som menar att höjda arbetsgivaravgiften, höjda energiskatter och skatter på bensin och diesel kommer att försvåra för företagande och dessutom riskerar att skapa en osäkerhet kring vilka andra skatter som ska höjas och vilka nya som ska införas.
”Det är motsatsen till framgångsrik näringspolitik”, skriver Livsmedelsföretagen i ett utskick.
Hårdast ton står Svenskt Näringsliv för. Vd Carola Lemne hävdar i en kommentar att regeringen lagt fram ”en jobbfientlig vårbudget” men flera förslag som kommer att leda till färre jobb, investeringar och mindre företagande.
– Om regeringen menar allvar med målet om EUs lägsta arbetslöshet år 2020 är det hög tid att ändra kurs. Det som behövs är reformer som gör det enklare att anställa, mer lönsamt att starta och utveckla företag i Sverige och som ökar Sveriges konkurrenskraft – inte sänker den. Det är endast genom en växande ekonomi och fler i jobb som vi kan finansiera välfärden, säger Carola Lemne i en kommentar.
Svenska Teknik & Designföretagen är något mer positiv och tycker att ambitionerna är bra, men att det behövs mer. Däremot är också de kritiska till slopat ungdomsrabatt och höjda marginalskatter.
Regeringens mål om 250 000 nya bostäder fram till 2020 är bra, anser vd Magnus Höij, däremot tycker han att regeringen går helt fel tillväga.
– Vi är avvisande till de subventioner för byggande av hyresrätter som föreslagits. Inte ens byggbranschen vill ju ha dem och historien visar att subventionerna snarast är kostnadsdrivande, säger han i en kommentar.
– Med tanke på regeringens ambitiösa mål om byggandet är det viktigt att fokus läggs på livscykelkostnaden för de bostäder som byggs. Lika viktigt är det att tillräckliga resurser läggs tidigt i planeringsprocessen. Det är en bra investering för ekonomi och hållbarhet.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...