UPPDATERAD. Det tidigare radioankaret Gert Fylking har börjat jobba med Sverigedemokraternas tv-kanal Riks.
Gert Fylking är kontrakterad för att göra matprogrammet Fylkings kök i fyra avsnitt à 40 minuter. Avsnitten spelas in i hemmet och gästas av Erik Dahlin som driver podcasten Samtidigt.

– Gert lagar mat och löser små och stora problem muntligen. I det första programmet löser han Palme-mordet enligt egen utsago. Och lagar falukorv, berättar SDs kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Ett matlagningsprogram kanske inte är det första man tänker på när det gäller parti-tv.

Joakim Wallerstein förklarar:

– Det är ett första försök från vår sida att göra fler underhållningsprogram, vilket känns som ett nytt spännande steg. Det handlar om att bredda Riks.

Varför är det viktigt för Sverigedemokraterna att driva en bred tv-kanal?
– Det är ett sätt att bredda förståelsen för samhällsproblem. Många gånger kan humor bygga den förståelsen. Som amerikanska Tonight Show. Även TV4 är en förebild, säger Joakim Wallerstein, och påpekar att Riks är en del av Samtid & Framtid, som i sin tur ägs av Sverigedemokraterna.

Hoppas ni driva trafik till era andra program?
 – Vi hoppas självklart på synergieffekter.

Har ni någon sponsor?
 – Inte i det första programmet. Men självklart är vi öppna för sponsorsamarbeten. Vi borde börja ta betalt av Axa, så mycket deras havregryn är med i våra program.

–  Jag jobbar i underhållningsbranschen och är inte politiskt engagerad, säger Gert Fylking, och lägger till:

– Det ska bli jäkligt kul. Vi lagar mat och pratar högt och lågt och det har jag ju alltid gjort. Jag har haft synpunkter på än det ena och det andra. Och jag är glad av några tar sig an en glad pensionär. Jag blir inte erbjuden jättemånga jobb. Jag får inte ens vara med i lekprogram på TV4.

(Artikeln är ändrad sedan första publiceringen. Riks är en del av Samtid & Framtid och inte ett eget bolag. /red.)