Sverigedemokraterna tar strid för att utrikesutskottet ska begära ut de avtal som Sverige har med olika länder. Kristdemokraterna och Moderaterna har ställt sig bakom i utrikesutskottet.

Det handlar om LoI-dokument och MoU-dokument, letter of intent, memorandum of understanding som beskriver vad Sverige och det andra landet har kommit överens om och som hanteras av utrikesdepartementet, UD. Dock har en majoritet i utrikesutskottet sagt nej till att begära ut dokumenten.

Det skapat en anledning för SD att rasa. Partiet skriver i ett utskick:

”Att man hemlighåller avsiktsförklaringar med andra stater för oss som sitter i riksdagens utrikesutskott är naturligtvis uppseendeväckande”.

Tidigare har Moderaterna velat syna dokumenten i samband med Sveriges kampanj för en plats i säkerhetsrådet i FN, ledd av den förra utrikesministern Margot Wallström (s).

Under veckan har Sverigedemokraternas begäran att få dokumenten röstats ned i utrikesutskottet. Bara Kristdemokraterna och Moderaterna ställde sig bakom.

–   Det var inte svårt för oss att stödja det. Det har funnits frågetecken kring kampanjen och det hade funnits ett värde i att titta på handlingarna. Men det har varit hart när omöjligt att få ut handlingarna, säger Hans Wallmark (m),  vice ordförande i utrikesutskottet.

Ordförande i utrikesutskottet är Kenneth G Forslund (s):

– Sverigedemokraterna vill ha ut alla LoI och MoU utan att vi har något aktuellt ärende där vi skulle hantera handlingarna, som också är hemligstämplade.  Det är inte så det fungerar, säger han.

Kenneth G Forslund tycker också att Sveriges kampanj för en plats i säkerhetsrådet har granskats.

– Vi har hanterat kandidaturen på olika sätt med utfrågningar och utredningar och i januari kommer regeringens utredare hit och pratar.

Det är dock inte en granskning av Sveriges kampanj som är huvudsyftet med att få ut handlingarna, enligt Björn Söder, SD-ledamot i utrikesutskottet.

”Nej, det handlar inte om att granska, det gör andra utskott, utan för att vi ska få en djupare förståelse inför kommande politiska ställningstaganden. Om vi inte känner till vad regeringen förpliktigat Sverige till kan det försvåra förståelsen för olika ställningstaganden”, mejlar han.