Sverigedemokraterna (SD) vill minska anslaget till public service och smalna innehållet. Nu stärker SD sitt inflytande i public service, bland annat via den förra riksdagsledamoten Linus Bylund.

Sverigedemokraterna har fått två platser i Förvaltningsstiftelsen, lika många som S och M.

Förvaltningsstiftelsens uppgift är att vara en buffert mellan staten och företagen Sveriges Radio, SVT och UR. Förvaltningsstiftelsen utser också styrelsen i dessa bolag.

Linus Bylund, en av SD-ledaren Jimmie Åkessons tidigare närmaste medarbetare, är nyutnämnd ledamot i styrelsen för Förvaltningsstiftelsen. Han kommer att sitta i stiftelsen fram till 31 december 2027. Det vill säga Bylund kommer att vara kvar över två val och under tiden det nya sändningstillståndet mellan staten och public service kommer träda i kraft 2025.

Det är första gången som Sverigedemokraterna får två styrelseledamöter i stiftelsen, lika många som Socialdemokraterna och Moderaterna. De övriga riksdagspartierna har en ledamot.

Den andra sverigedemokraten som ingår i stiftelsen är Zandra Pettersson, egenföretagare samt distriktsordföranden för Västra Götaland.

Helena Stålnert är kommunikationsrådgivare samt ordföranden i stiftelsen. Helena Stålnerts ambition har varit att skilja stiftelsen från politiken. Hon har lyckats driva genom sin vilja att partierna inte ska utse aktiva riksdagsledamöter till styrelsen för Förvaltningsstiftelsen.

SD, M och KD har tillsammans fem platser i Förvaltningsstiftelsen. Dessa tre partier vill utreda och förändra public service i framtiden.

S, MP, V, C och L har 6 röster i styrelsen för Förvaltningsstiftelsen.

Linus Bylund var presschef hos partiordföranden Jimmie Åkesson samt gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Linus Bylund fanns inte med på Sverigedemokraternas riksdagslista 2018. Under 2017 tog han en timeout efter att ha pekats ut för sexuellt övergrepp mot en partikollega. Förundersökningen lades dock ned.

Tonchi Percan