"Ojämlikheten i världen fortsätter att stiga. Världens mest förmögna ökar årligen sina ekonomiska rikedomar med 1-2 procent och Sverige är inget undantag. Sverige är det land i OECD där de ekonomiska klyftorna ökat snabbast under de senaste 25 åren. Visserligen har ojämlikheten vuxit med socialdemokratiska och borgerliga regeringar men den enskildes ekonomiska bakgrund har aldrig betytt så mycket för ens framtida möjligheter såsom de har gjort det senaste åtta åren.
Mellan chipstuggorna bryts fredagsmyset. Norwegians vd Björn Kjos och Thomas Piketty hamnade för några veckor sedan i en intensiv diskussion om ojämlikhet. De annars så härliga samtalen i Skavlans soffgrupp byttes snabbt ut mot en klockren beskrivning av vår samtid. Om privilegier, inkomstfördelning och ojämlikhet.
Björn Kjos ”bryr sig inte” om hur stora hans inkomster är. Men att han ska behöva betala ”tio gånger mer i skatt än sin inkomst” är irriterande. Och stämningen blir inte bättre av att Piketty tjatar. Kjos vill hellre avslöja sina matematiska felsteg än sina ekonomiska tillgångar. Detta säger oss något om den mentalitet som råder. I ”Makteliten” visar LO att dagens näringslivstoppar har inkomster som är 50 gånger vad den vanlige industriarbetaren drar ihop. Näringslivets toppar tjänar alltså mer på ett år än vad en arbetare får ihop under sin livstid. Utvecklingen går åt helt fel håll.
När ojämlikheten ökar i samhället hämmas tillväxten och plötsligt är det inget konstigt att vår ungdomsgeneration ser sin framtid som dystrare än den som sina föräldrar fick. När ojämlikheten ökar sjunger tilliten till politiken och enkla svar blir attraktiva lösningar på svåra problem. När ojämlikheten ökar måste socialdemokratin utmana rådande normer och strukturer för att vända på utvecklingen.
Politiken har därför två val. Tuffa på som om ingenting har hänt eller på allvar bekämpa den ojämlika och ojämställda inkomstfördelningen som socialt, ekonomiskt och kulturellt polariserar Sverige.
* Inför en arvs- och gåvoskatt. Den stigande ekonomiska ojämlikheten i Sverige beror i mindre utsträckning på vilket jobb du har och mer på vad du äger. Kapitalinkomsterna stiger. Sverige är ett av få länder som inte har någon arvsskatt. Det är orimligt att dina möjligheter i livet ska avgöras på vilket efternamn du har.
* Ett enhetligt skattesystem. En av de viktigaste principerna bakom den skattereform som genomfördes 1991 var att skattesystemet ska vara enhetligt och lättbegripligt. Människor känner större benägenhet att betala skatt när vi vet var cashen ger för resultat. Idag ser skattesystemet mer ut som en ost, det finns urgröpta hål lite överallt. Den buffé av subventioner som infördes under den borgerliga regeringen bör slopas. Rut-avdrag, läx-Rut, sänkningen av restaurangmoms och arbetsgivaravgiften för unga ger inte fler schyssta jobb. De är heller inte moraliskt rätt, staten ska inte rea ut städning, läxläsning eller hamburgare.
* Inför en fastighetsskatt. Villaägarnas riksförbund må vara framgångsrika. Men en samlad kår av ekonomiexperter bekräftar: fastighetsskatten är en av våra bästa skatter.
Thomas Piketty avslutade sitt resonemang med att varna om ojämlikheten fortsätter att växa så kommer det att på långsikt äventyra det han kallade ”det samhälleliga konsensus”, det vill säga förståelsen om att kollektiva lösningar kräver kollektivt ansvar.
Vill vi ha ett samhälle där alla bidrar måste värderingar som jämlikhet och rättvisa styra. SSU har därför ett stort uppdrag framför sig. SSU måste vara tydlig mot det socialdemokratiska partiet och kräva att vi behöver en vassare ekonomiskpolitisk agenda, där ojämlikheten står som vår generations huvudmotståndare."
Sara Yazdanfar, kandidat till förbundsordförande, SSU.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...