Sverigedemokraterna ökade med 4,2 procentenheter i Sölvesborg till 35,4 procent drygade ut avståndet till både M och S. Likväl bytte Moderaterna sida till Socialdemokraterna och därmed fick SD lämna styret av kommunen.

Idag reser Magdalena Andersson och Tobias Baudin till Sölvesborg för besök på Mjällby grundsärskola och besök hos SD-ledaren Jimmie Åkessons favoritfotbollslag Mjällby AIF. ”Media välkomnas följa med under besöket”.

Vad vill ni uppnå med resan till Sölvesborg?
– Vi vill lyssna in Sölvesborgsborna, vad de ser för problem och vad de vill skicka med oss, säger Tobias Baudin.

Sölvesborg är ju en speciell plats, kommunen där SD tog över och där SD-ledaren Jimmie Åkesson har sin hemmaplan. Tankar kring det?
– Det är en av många kommuner där vi har tagit makten. Det är ju glädjande. I den här kommunen gör vi det ihop med Moderaterna. Där ser vi en trend i att vi styr fler kommuner ihop med Moderaterna. Det ska bli intressant att lyssna in vår ledare där men också Moderaternas om samarbetet.

– Sedan är det klart och ingen hemlighet att den här kommunen är Sverigedemokraternas skyltfönster. Men Moderaterna har gjort bedömningen att Sverigedemokraterna inte går att lita på och samarbeta med utan hellre samarbetar med oss. Det tycker vi är positivt. Jag ser gärna fler sådana samarbeten.

Ska ni dra ut linjerna även till rikspolitiken och närma mer Moderaterna även på riksplanet?
– Vårt förhållningssätt är det som gällt under hela valrörelsen. Vi kan samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna. Det är inget parti att lita på. Det har blivit tydligt i flera lokala styren och till och med i deras egna skylfönster.

Är det en positionsförändring att SD är huvudmotståndare nu och inte Moderaterna?
– Det är ett förhållningssätt vi har haft genom valrörelsen. Egentligen är det samma policy som Moderaterna hade i den förra valrörelsen (2018): att hitta samarbeten också över blockgränserna för Sveriges bästa. Då hade Moderaterna röda linjer mot SD. Det är Moderaterna som har bytt förhållningssätt och har nu släppt in Sverigedemokraterna i makten och nu är det Jimmie Åkesson som styr Ulf Kristersson (statsminister och partiledare, M) och regeringen. Det är den stora förändringen i svensk politik.

Vad händer annars i partiet efter valet?
– Just nu är vi ute på en kampanj, vi är ute allihop och pratar med medborgarna. Vi erbjuder medlemskap. Många är besvikna på den politik som förs, när de rikaste får de största skattesänkningarna, att man inte satsar på välfärden. Vi är 80 000 medlemmar nu, det var många år sedan vi var såpass många.

– Och så klart håller vi på med vår skuggbudget.

Därefter ska partiet arbeta med att ”vässa politiken”.

Under vilka former kommer det att ske?
– Det är för tidigt att säga. Men nu när vi går in i opposition har vi en bra möjlighet att göra det. Först ska vi göra vår valanalys. Sedan ser jag att vi framåt våren ska ha ett politikutvecklingsarbete.

Vad händer i organisationen när många flyttar ut från regeringen och valorganisationen blir upplöst?
– Vi bygger upp ett nytt oppositionskansli. Det är klart att det blir många förändringar där många får nya arbetsuppgifter. Vi kommer att vässa laget.

Vilka blir nyckelpersoner där?
– Det är jag och Magdalena som utgör partiledningen och vi som driver politiken framåt. Sedan blir det många andra, men det är ett angenämt problem, vi har många duktiga som vill jobba i vårt parti.