Vilken betydelse har sociala medier haft i valrörelsen?

– En väldigt stor betydelse. Begreppet synvillan, exempelvis, fördes fram i bloggar och används nu flitigt i debatten. Men vi pratar inte om sociala medier på samma sätt som sociala medier-experter gör, utan pratar istället om nätverksbaserade medier. Vi vill ha in resursperspektivet i debatten om vad som händer i mediesfären. Det ska framgå vilka som äger medierna.

     

Hur har ni jobbat?

– Vi har jobbat som vi brukat. Vi ser till att samarbeta, vilket är socialdemokraternas grej.

 

Hur har det gått?

– Vi ha inte utvärderat något än, utan kör på stenhårt fram till valdagen. Sedan ska vi göra något annat, men vad det blir får vi se då.

     

En Synovate-undersökning visade att era väljare inte är så intresserade av att följa politiska bloggar och Twitter. Har satsningen varit onödig?

– Nej, och det spelar egentligen inte så stor roll. Det är många som tittar på slutdebatten på tv. Om ett begrepp som ursprungligen kommer från bloggarna används, innebär det att de tar till sig blogginnehållet vare sig de vet det eller inte. På så sätt har de läst indirekt. Det spelar ingen roll om en blogg har 100 eller 5000 läsare. Vad som är avgörande är vart innehållet tar vägen. Det är kanske det som experterna missar. De vet inte var begreppen som används faktiskt kommer ifrån.

     

Vad händer inom de sociala medierna i veckan?

– Slutdebatterna kommer att vara den stora grejen.

 

Vad avgör valet?

– Det politiska innehållet och vad väljarna anser ska vara Sverige i framtiden.