Den 24 mars har Sveriges kommuner och landsting, SKL, valkongress. Som Dagens Opinion tidigare har berättat har Vänsterpartiet för avsikt att låter nya partipolitiska styrkeförhållandet i arbetsgivarorganisationen avspeglas i SKLs verksamhet. Det gäller i synnerhet om frågan om vinster i välfärden, som Vänsterpartiet ska verka för att prioritera upp under kommande mandatperiod.
 
Det är ställningstagande som oroar Staffan Werme, folkpartist och ordförande i SKLs beredning för primärvård och äldreomsorg.
 
– SKL är en politiskt styrd tjänstemannaorganisation, med betoning på ”tjänstemanna”. Jag har talat med socialdemokrater som säger att man minsann ska man se till att det blir ändring på det, och det gör mig djupt bekymrad. Det riskerar att driva SKL i graven, säger Staffan Werme.
 
Han befarar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att politisera arbetsgivarorganisationen.
 
– Under mina åtta år som ordförande i en beredning med känsliga frågor, bland annat vinstfrågan, på sitt bord, har jag alltid strävat efter en bred enighet utan reservationer.
 
– Jag har själv satt en stolthet i att, när jag företräder SKL, alltid vara lika mycket av en representant för Stig Henriksson (v) (tidigare kommunalråd i Fagersta) som Lars-Ingvar Ljungman (m) (avgående kommunalråd i Vellinge). Det har inte alltid varit enkelt, men det måste man klara av för att SKL ska kunna behålla sin styrka.
 
Han medger att det har ”funnits nyanser” av partipolitik också under de åtta år med ett Alliansstyrt SKL.
 
– Det finns frågor där SKL möjligen varit mer medgörliga mot regeringen än om det vore en vänstermajoritet. Men det har alltid varit tydligt att SKL inte är en partiorganisation utan företräder hela landets kommuner och landsting.
 
Staffan Werme upplever Miljöpartiet som mer nedtonade i frågan om SKLs utveckling efter maktskiftet.
 
– Men jag har också hört oroande saker från miljöpartistiskt håll. Som att en svag regering, som riskerar att inte få igenom sin politik på första försöker, kan försöka göra upp med SKL i olika sakförslag. Och att SKL skulle låna ut sig till sådant är rätt skrämmande. Samtidigt ligger det i farans riktning.
 
I en intervju i Dagens Opinion kritiserade vänsterpartisten Emil Broberg, som snart tar plats i SKLs styrelse, SKL-tidningen Dagens Samhälle för bevakningen av vinster i välfärden. SKLs vice ordförande Ilmar Reepalu (s) har talat om en öppen konflikt med tidnings chefredaktör Mats Edman.
 
– Ilmar Reepalus kritik mot Mats Edman är bara ett av många tecken på att Socialdemokraterna nu vill se räfst och rättating i organisationen.
 
– Jag tycker inte att Dagens Samhälle varit politiskt utan ser det snarare som att Edman och hans vänner har försökt vara objektiva och vända på ett antal påståenden om att privat skulle vara sämre. Varken Edman eller någon annan förespråkar valfrihet som en politisk åsikt.
 
Han håller inte heller med om Emil Brobergs kritik om att tidningen publicerar alltmer åsiktsjournalistisk på bekostnad av granskning.
 
– Jag läser med glädje både Karin Svanborg-Sjövall och Daniel Suhonen, vilka står för ett tyckande utan dess like. Men deras partifärg är ju tydligt redovisad. Jag tycker att Dagens Samhälle är ett bra forum för debatt samtidigt som den stora förtjänsten är att man får en bra inblick i hur den offentliga sektorn fungerar.
 
Staffan Werme lämnar sitt uppdrag för SKL i samband med valkongressen.
 
Oscar Örum