Socialdemokraterna har hittat en lösning för förlusttyngda Aktuellt i Politiken (AiP) när publishern Nina Wadensjö slutar.

AiP får i stället en delad ledning. Ny chefredaktör är tidningens journalist Maria Persson. Ny vd blir Daniel Färm, som därmed får ytterligare ett jobb, vid sidan av att vara chef för arbetarrörelsens tankesmedja Tiden.

AiP kommer därmed att ha en redaktion bestående av tre journalister och en chefredaktör som även är journalist samt en digital strateg.

Någon sammanslagning är det inte frågan om, enligt Daniel Färm.

– Nej. Det fortsätter att vara två separata verksamheter.

Kommer du att kunna hålla isär de två uppdragen?
 – Det finns likheter och skillnader. Båda följer nyfiket socialdemokratins utveckling. AiP rapporterar löpande med utrymme för opinion på ledarsidan och Ann-Marie Lindgrens uppskattade analyser. Tiden står för den långsiktiga utvecklingen.

AiP omsatte under 2017 12 miljoner (presstöd, annonser och prenumerationer) och gjorde en förlust på -2,5 miljoner kronor, främst på grund av kostnader för den halverade personalstyrkan. Under 2018 omsatt AiP närmare 17 miljoner kronor under valåret då några extra stora utgåvor av tidningen gjordes. Förlusten hade då minskat till -150 000 kronor.

Hur ska du få fart på affärerna?
 – Genom att effektivera hur vi jobbar och minska utgifterna och öka intäkterna. Men till syvende och sist handlar det om att göra en spännande tidning som alla förtroendevalda behöver prenumerera på för att hänga med.

Ännu är det inte klart hur ledarsidan ska göras på AiP, varken Daniel Färm eller Maria Persson, ska fylla den.

– Det kommer att lösas på ett annat sätt.