S-ledamoten Ardalan Shekarabi berättar på en presskonferens att Socialdemokraterna med sin KU-anmälan vill reda ut hanteringen av säkerhetsprövningen och den process om föregick anställningen av PM Nilsson, Dagens industris förra politiska redaktör.

”Det vi reagerar på är att statssekreteraren har ljugit för två myndigheter, senast för polisen vid en brottsutredning. Vi behöver få klarhet i hur processen i samband med anställningen har gått till”, säger Ardalan Shekarabi, på presskonferensen.

Han utvecklar:

”Landet är i ett extremt allvarligt läge med det som sker med brottsligheten i Stockholm under de senaste dygnen. Då är det allas uppgift att backa upp polisen och skicka rätt signaler. Det är uppenbart att det skickas felaktiga signaler när en av landets högsta statstjänstemän och en av statsministerns närmaste medarbetare har ljugit för polisen”.

Idag berättade Ulf Kristersson att han kände till uppgifterna om att PM Nilsson hade fångat ål olagligt. Det har inte blidkat Socialdemokraterna:

”Som förklaring angav han (PM Nilsson) själv att han var överrumplad, överraskad i december då han kontaktades av polisen, men idag kom det fram att den här frågan har diskuteras under hösten i under anställningsprocessen mellan honom och statsministern. Då är det ju inte så troligt att han blev överraskad.