Mediernas tillgång till statsminister Stefan Löfven (s) har diskuterats bland annat efter en enkät till landets stora reaktioner som SR P1 lät göra. Mindre belyst kanske är att många journalister har begärt att presskonferenser ska hållas helt digitala, med minskad risk att sprida corona, men också med färre möjligheter till direkta möten med landets ministrar.

SRs enkät från i början av maj, undersökte hur riksmedierna såg på sina möjligheter att få göra ”ansvarsutkrävande intervjuer” med statsminister Stefan Löfven. En majoritet av medierna, ansåg att Stefan Löfven inte är tillräckligt tillgänglig.

Samtidigt vill en del journalister att regeringen ska köra enbart med digitala presskonferenser. Detta efter att SvDs fotograf Tomas Oneborg avled till följd av corona.

– Det uppstod en oro när kollegor gick bort. Vi märkte direkt att det påverkade medvetandet bland journalister som kom hit jättemycket. Det är en mänsklig sak att man upplever oro om man är i samma generation med dem som gick bort, säger Odd Guteland, regeringens presschef.

Dock finns inga planer på att ersätta dagens pressträffar.

– Vi ska ge journalisterna möjlighet att så länge som möjligt vara på plats och ställa frågor. Vi har genomfört hybrider där både journalister på länk och journalister i lokalen kan ställa frågor, berättar Odd Guteland.

Coronaviruset har förändrat kommunikationen i Rosenbad. Regeringen har hållit många presskonferenser, 3-4 varje dag mot tre per vecka före pandemiutbrottet.  När Dagens Opinion träffar Odd Guteland är det finansmarknads-och bostadsminister Per Bolund (mp), som håller en presskonferens.

– Det är väldigt speciellt.

Är det över nu för enskilda intervjuer?
Nej, det är det absolut inte. Vi gör många enskilda intervjuer, men de görs på ett annat sätt. De görs på Skype, igår (dagen efter att denna intervju genomfördes, red) gjorde statsministern en intervju med G-P på länk. Enskilda görs också per telefon. Men det blir annorlunda mot hur det har varit förut.

Så det är presskonferenser som är grejen?
Ja, det är för att det händer saker och för att folk är väldigt berörda av det som händer och frågorna är massmedialt intressanta. Det är också ett sätt att hantera relationen mellan journalister och olika ministrar så att de kan ställa frågor på ett enkelt sätt.

Odd Guteland berättar att Rosenbad var före Folkhälsomyndigheten med att göra det glest mellan stolarna och att journalisterna inte får stå i klungan för att göra intervjuer utan måste ställa sig i kön.

– Vi har fått bort klungor där journalister tränger sig med makthavare. Det måste ha varit den perfekta smitthärden, säger Odd Guteland.

 

antalet intervjuer som Stefan Löfven gav till olika medier (källa presstjänsten, Rosenbad):

intervjuer

3 mars: Expressen

4 mars: Inrikesresa i Göteborg, media inbjuden

7 mars: TV4

9 mars: tal äldreriksdagen, media inbjuden

10 mars: Inrikesresa i Karlstad, media inbjuden

10 mars: SVT

20 mars: Aftonbladet

23 mars: Aftonbladet

27 mars: Tv4

1 april: Svt

3 april: DN

6 april: P4

6 april: P4

6 april: Arbetet

8 april SvD

8 april Expressen

9 april p1

11 april Svt

15 april Aftonbladet

21 april P4 Extra

22 april Ica-kuriren

24 april Mittmedia

29 april DN

30 april TV4

6 maj: TT

7 maj: Aftonbladet

12 maj: GP

 

pressträffar med Stefan Löfven

2 mars

3 mars

10 mars

11 mars

13 mars

15 mars

17 mars

19 mars

19 mars

27 mars

31 mars

2 april

7 april

16 april

17 april

22 april

28 april

13 maj

14 maj

Tonchi Percan