Han ska bli ny generaldirektör för myndigheten MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, från 5 mars. Det ska regeringen meddela på en presskonferens i dag klockan 11.
 
MSBs nuvarande vikarierande generaldirektör Nils Svartz sitter kvar 
 
kvarstår i myndighetsledningen fram till den 1 juni för att stötta i introduktionen i myndigheten.
 
Oppositionen, inte minst Sverigedemokraterna har krävt att regeringen ska sparka Dan Eliasson, som hade kunnat bli en belastning för Socialdemokraterna i valrörelsen.
 
”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag”, kommenterar Dan Eliasson, och vidare:
 
”Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits”.
 
”Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polis på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut”, kommenterar Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
 
Dan Eliasson handlade upp Prime som pr-byrå.