nnan Dagens Nyheter skulle gå ut och berätta om att klimataktivisten Greta Thunberg skulle bli chefredaktör för en dag, hölls ett stormigt stormöte på tidningen. DNs redaktionschef Caspar Opitz berättar om reaktionerna på ledningens beslut, som fick Expressens kolumnist Alexander Schulman att skriva en kolumn och plocka poäng bland motståndarna på Twitter.

Caspar Opitz berättar att idén till att göra Greta Thunberg till chefredaktör kom från ”några reportrar och en redaktör” och att idén var baserad på tidningen The Independents upplägg från 2006 då U2-sångaren Bono, fick var chefredaktör för en dag.

Idén diskuterades först i Dagens Nyheters ledning, där Caspar Opitz ingår.

– Det var inget som skulle bli enkelt och något som alla skulle älska. Det skulle strömma in kritik till Dagens Nyheter, både externt och internt. Men vi bestämde oss ändå för att göra det. Debatten som följde blev den vi hade väntat oss, säger han.

Varför behövde hon just blir chefredaktör, hade det inte räckt med ’gästredaktör’?
 – Vi diskuterade alla möjlig saker, men vi landade i att vi skulle göra det ordentligt eller inte alls.

Hur uppfattade du reaktionen på redaktionen?
 – Det kom som väntat blandade reaktioner. Ett antal tyckte att det var en fantastisk möjlighet och en viktig sak för klimatfrågan. Så finns ett antal som ifrågasätter det och är kritiska och tänker på DNs oberoende och trovärdighet. Men ingen är kritisk av slentrianskäl. De är måna om att värna DN och det är vi glada över.

På vilken nivå ligger kritiken, säger folk upp sig?
 – Vi har inte fått några hot om uppsägningar utan snarare konstruktiv, relevant och sund kritik.

Vad tycker du själv om upplägget med Greta Thunberg?
 – Ibland måste man göra det oväntade och något modigt utanför boxen.

Är det ett sätt att för DN att rida på Greta Thunbergs berömmelse?
 – Vi har gjort ganska många reportage om henne. Det här handlar om att uppmärksamma klimatfrågan och säkra att vi klarar av att bevaka den i ett brett perspektiv.

Ni var snabba med att översätta er artikel om upplägget till engelska?
 – Ja, det gjorde vi ju. Vi vet att många tidningar runtom i världen jobbar med klimatfrågan, som The Guardian, och att de är intresserade av detta.

I helgen skrev Alex Schulman en kolumn i Expressen som snart blev hyllad av flera av hans antagonister på Twitter, exempelvis Jens Ganman.  Han kopplade ihop DNs upplägg med Greta Thunberg med mediers påstådda vänstervridenhet och där SD-ledaren Jimmie Åkesson och KD-ledaren Ebba Busch ”har varit och fiskat”, och undrade om ”något är på väg att hända i Sverige?”.

– Jag tror inte att klimatfrågan är höger eller vänster. Det är en fråga för alla parter. Hon (Greta Thunberg) kommer in med hängslen och livremmar och DNs trovärdighet är inget jag är orolig över, säger Caspar Opitz, och lägger till:

– Sedan anklagas vi alltid av vänstern för att vara höger och av högern för att vara vänster. Det finns en konstant ström av anklagelser. Så det gäller att hålla kursen, vara oberoende och bygga under med fakta.

Vad tycker du om Alex Schulmans kolumn?
– Han har ju sina åsikter och jag har stor respekt för dem. Det är bra att det förs en diskussion. Vi tog inget lätt beslut, men det var väl övervägt.

Det är ännu inte bestämt vilken dag i början av december som Greta Thunberg ska fronta som chefredaktör för Dagens Nyheter.  Den dagen kommer chefredaktören Peter Wolodarski att agera ansvarig utgivare som vanligt.

– Det är inte så att hon kommer in en dag, utan det är ett projekt vi gör med erfarna redaktörer. Vi tror att det kommer att gå lugnt och städat till.

 

Vet du mer?
tipsa anonymt