– Att Nyamko Sabuni avgår är en effekt av att hon inte hade tillräckligt stöd för att leda partiet i valrörelsen. Det blir inget skifte i politiken, men Johan Pehrson har en helt annan personlighet, säger Helena Dyrssen, vd för Nordic PA och tidigare partisekreterare för Liberalerna.

Hon utvecklar:

– De två har känt varandra länge och han var tydlig på pressträffen idag att han tar över där hon lämnar, han har inte fått eller sökt något nytt mandat. Han har stått bakom politiken och han tycker att det är den som ska föras.

Hur påverkar partiledarbytet valrörelsen?
 – Det blir alltid en ny dynamik med nya personer som kommer in och ändrar bildsättningen av alternativ till regeringen. Men detta påverkar nog inte S så mycket.

Hur påverkas oppositionen / högerblocket?
 – Blocket går lite på kryckor, det är inte som Alliansen. Till Moderaternas stämma kom både Ebba Busch (kd) och Nyamko Sabuni.  Till Kristdemokraternas stämma kom bara Ulf Kristersson. De kommer att fortsätta att hacka sig fram.

Vad kan bli annorlunda med Johan Pehrson som partiledare?
 – Det har funnits mycket kritik mot Nyamko Sabuni som har handlat om henne som person. Även Johan Pehrson, har varit omstridd för bland annat hårda tag i kriminalpolitiken. Men han är en omtyckt person och kommer sannolikt att få mindre kritik än Nyamko Sabuni. Så fort hon har gjort ett misstag väller det fram kritik, så hon har haft i en utsatt position

Hur kommer Nyamko Sabunis interna kritiker, som riksdagskandidaterna Helene Odenjung och Anna Starbrink, att agera nu?
 – De är forta kritiska mot vägvalet (lämna Januariöverenskommelsen för samarbete med M, KD och SD). Det kommer att ha en fortsatt diskussion, men kanske har lättare att skilja på sak och person. Det kanske ha varit mer sammanblandat med Nyamko Sabuni, säger Helena Dyrssen.

 

Ludvig Arbin, seniorkonsult på Rud Pedersen och tidigare regionråd för Liberalerna i Uppsala tror att partiledarskiftet är ”rätt omskakande” för Liberalerna.

– Det är ett sargat parti som ändå till sist hade börjat sluta leden bakom Nyamko Sabuni. Hon har även många väldigt starka anhängare i partiet som säkert känner sig lite modstulna idag. Samtidigt kan det kanske bli lite av en nystart för partiet och Johan Pehrson har ett starkt stöd i Liberalerna, säger han.

Hur påverkar partiledarskiftet valrörelsen?
 – Det blir förstås tufft för Liberalerna att gå in i valrörelsen med en ny partiledare. Men Nyamko Sabuni gjorde tydligen bedömningen att det skulle vara ännu tuffare med henne vid rodret. Möjligen kan det bli lättare att locka tillbaka väljare från exempelvis Moderaterna med en partiledare som inte har lett partiet under samarbetet med Socialdemokraterna.

Hur påverkas oppositionen / högerblocket?
– Det är klart att dynamiken ändras när det kommer in en ny spelare på planen. Det såg vi ju när Magdalena Andersson tog över, oppositionen fick ändra retoriken rätt ordentligt. Vad gäller eventuella koalitioner efter valet förändrar det inget. Den linjen är fastlagd, säger Ludvig Arbin och lägger till:

– Det kommer nog att dröja lite innan vi ser någon förändring i opinionssiffrorna. De återspeglar partiets problem att hitta rätt i landskapet, så väljarna kommer nog att vara lite avvaktande.

Vad kan bli annorlunda med Johan Pehrson som partiledare?
 – Vad gäller Liberalernas politiska prioriteringar förändras nog inte så mycket. De har förstås en plan för valet med vissas prioriteringar och den har även Johan Pehrson varit delaktig i. Sen vet vi ju att partiledaren spelar en stor roll och Johan Pehrson är en helt annan personlighetstyp än Nyamko Sabuni. Det återstår att se om väljarnas syn på Liberalerna ändras med partiledarbytet, säger Ludvig Arbin.

Annika Sundström, parter och chef för Narva pa-erbjudande om Nyamko Sabunis avgång:

– Det var inte oväntat med tanke på opinionsläget och den till slut ohållbara situationen där allt hon sade kritiserades. Hon ville naturligtvis inte gå till historien som den partiledare som partiet försvann från riksdagen.

Annika Sundström lägger till:

– Nu blir det, trots ett mycket tufft utgångsläge, en möjlighet för en ny partiledare att göra ett omtag. Med Nyamko Sabuni hade Liberalerna inte kunnat bli relevanta igen. Lågt förtroende och bottensiffror i mätning efter mätning gör att du marginaliseras.

Hur påverkar partiledarbytet valrörelsen?
 – Valrörelsen förnyas i viss utsträckning. Vi får in en nygammal spelare som är erfaren och samtidigt oprövad som partiledare. Johan Pehrson har gott humör, vilket talar till hans fördel i ett politiskt klimat som präglas av käbbel och positionering.

Hur påverkas oppositionen / högerblocket?
– Liberalernas syn på regeringssamarbetet kommer knappast att förändras. Det blir inte en nackdel för ett borgerligt alternativ om Liberalerna klarar sig över riksdagsspärren.

Vad kan bli annorlunda med Johan Pehrson som partiledare?
 – Jag tror att bytet kommer att få stor betydelse för stämningen i partiet som har hamnat i en återvändsgränd. Om han använder sin nya position till att prata politik och vara generös gentemot alla i partiet finns det goda chanser att han vänder vinden, säger Annika Sundström och utvecklar:

– Många av de sympatisörer som hade tänkt sig rösta på ett annat parti, vilket hade knuffat Liberalerna ut ur riksdagen, kan tänka om. De må ogilla partiledningen och SD-linjen, men de vill samtidigt ge partiet en chans till. ’Kamrat socialliberal’ kliver in och räddar partiet.