Det gäller de delar där företrädare för MPF hade klippts in i Kalla Faktas under cover-program från Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Organisationen Tidningsutgivarna skriver i ett utskick: ”Det är uppseendeväckande att en svensk myndighet inte bara anmäler en journalistisk granskning – utan även begär att Granskningsnämnden ’ålägger TV4 att ta bort… ljud- och videoklippen med MPF-företrädare från de två programmen som är publicerade på TV4 Play. Det här är något som Granskningsnämnden överhuvudtaget inte har mandat att göra, vilket MPF rimligen borde ha informerat sig om innan någon anmälan gjordes”.

TU ingår tillsammans med Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4 medlemmar i Utgivarna, som begär ett möte med Magnus Hjort.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski pekar ut Magnus Hjort som ”nyttig idiot för SD” och kräver hans avgång. Peter Wolodarski skriver:

”Generaldirektör Magnus Hjort har med sitt agerande visat att han varken respekterar fria medier, svensk grundlag eller de viktiga formuleringarna på myndighetens hemsida”.

Vidare rapporterar TV4 att Magnus Hjort JO-anmälts sex gånger.

Under tisdagen backade Magnus Hjort något och berättade för TT att anmälan mot TV4 hade brister och ska justeras:

”Det är till exempel ett stycke där vi mer eller mindre föreskriver vad vi tycker att Granskningsnämnden ska vidta för åtgärder. Och det ligger ju utanför Granskningsnämndens mandat. Här har vi brustit och det måste vi korrigera är min bedömning”, sa Magnus Hjort till TT.

I vågskålen ska läggas att Dagens ETC har berättat att Magnus Hjort har poddat för höger- och Falung Gong-tidningen Epoch Times.