Priset delas ut av Svenska Europarörelsen. Organisationen bildades av de två pr-konsulterna Peter Ingvarsson och Lars Jederlund och håller manifestationer varje onsdag utanför Rysslands ambsassad. Närmare 100 omanifestationer, med över 300 politiker, fackföreningsledare, organisationsföreträdare, artister författare har deltagit och över 500 tal har hittills hållits på Fria Ukrainas plats utanför ambassaden.
Peter Ingvarsson hymlar inte om att yrket som pr-konsult har en del i framgångarna bakom Ryssland ut ur Ukraina:

”Det är självklart att de kontaktnät som jag och Lars Jederlund har sedan länge inom politiken och inom Organisationssverige har underlättat arbetet med att motivera talare till våra manifestationer. Framför allt under den första tiden efter Rysslands invasion. Och, inställningen om att ingenting är omöjligt i kontakten med makthavare, opinionsbildare och andra auktoriteter har vi ju med oss sedan tiden i 80- och 90-talets påverkansarbete inom fredsrörelsen”, berättar han via mejl.

Peter Ingvarsson utvecklar:

”Sedan har arbetet för Ukraina medfört nya kontakter, som i sin tur hjälp oss att skapa ännu bättre kontaktnät. Nu ber även riksdagsledamöter om ursäkt för att de inte kommit och talar på Fria Ukrainas plats. Så i dagsläget är det lätt för oss att fylla talarlistorna inför varje onsdagsmanifestation.

Hur känns det?
”Det känns väldigt hedrande. Inte minst eftersom alla vi sju som ingår i gruppen är aktiva Europavänner. Vi tror fortfarande på Europatanken som en viktig kraft för att undvika krig och diktaturer, även om det arbetet inte är helt lätt”.