Pr-branschen slår tillbaka mot Aftonbladet-fejk
Det är företaget Vicfar som har kontaktat flera svenska pr-byråer. Vicfar säger sig vara baserade i London. Men företagets domän har registrerats av en tekniker på Aftonbladet och ip-adressen går till tidningens ägare Schibsted.
Anna-Karin Hedlund, ordförande för de stora pr-branschernas organisation Precis, skräder inte orden:
Det är företaget Vicfar som har kontaktat flera svenska pr-byråer. Vicfar säger sig vara baserade i London. Men företagets domän har registrerats av en tekniker på Aftonbladet och ip-adressen går till tidningens ägare Schibsted.
Anna-Karin Hedlund, ordförande för de stora pr-branschernas organisation Precis, skräder inte orden:
– Jag tycker det är ett journalistiskt lågvattenmärke. Rent allmänt finns det skäl att vara kritisk till när, och i vilka situationer, det är legitimt för journalistiken att fara med lögner och tiga om sina metoder. Att sätta professionella yrkesutövare i arbete på osanna premisser för att, som jag förmodar, få veta hur pr-konsulter arbetar, kan verkligen ifrågasättas. Att bygga en story baserad på vad som hittills framkommit tyder på dålig kunskap om hur både politiker och kommunikationsrådgivare arbetar. Om medierna verkligen vill veta hur det fungerar är de varmt välkomna att höra av sig.
Hon hymlar inte om att pr-konsulter hjälper till med att ordna möten med politiker.
– Om någon frågar oss (pr-branschen) om vi bokar och förbereder möten med politiker, gör en analys och formulerar förslag till budskap, så är det klart vi gör det. Men om Aftonbladet tror att det skulle gå att köpa politiker, visar det på dåliga kunskaper om hur politiken fungerar, säger Anna-Karin Hedlund.
I slutet av april 2013 fick pr-byrån Rud Pedersen påhälsning av Aftonbladet. Två reportrar och en fotograf hade under andra identiteter ordnat ett möte med den då nyrekryterade förra försvarsministern Sten Tolgfors. Mötet filmades med dolda kameror av Aftonbladet. Tanken var att avslöja att ändringar av lagen kunde köpas av pr-byråer. Andreas Krohn, vd för Rud Pedersen i Stockholm, där Aftonbladet hälsade på, är något bekymrad över Aftonbladets metoder.
– Frågan är vad de vill. De har ju inte bett om en intervju, utan har båda gångerna använt okonventionella metoder och valt journalisternas grövsta artilleri. Då är de ute efter något annat, funderar Andreas Krohn.
Han tycker att branschen ska "tåla att bli granskad", men undrar varför det måste ske dolt.
– Möjligen finns en missuppfattning om pr-branschen. Vår affärsidé bygger helt på att politikerna har förtroende för oss i branschen. Public affairs bygger på seriösa relationer och på att företag lär sig om politik och vice versa att politiker lär sig förstå företags behov. Konsulter som missbrukar förtroendet, både mot kunder och politiker, åker ut.
Andreas Krohn tror att journalisterna skulle tjäna på att ta hjälp av pr-branschen.
– Många redaktioner gör listor över vilka politiker som jobbar på olika byråer. Jag har nog aldrig sett en korrekt lista. Det är socialdemokrater som har slutat på någon byrå, det kan stå att de är moderater fast de är folkpartister. Skicka ett mejl till mig nästa gång, så ska jag svara på vilka med politisk bakgrund från ett visst parti som jobbar på vår byrå. Det står också på hemsidan. Men journalisterna kanske tror att pr-branschen är så dold, att det inte ens är någon idé att ställa frågor, säger Andreas Krohn.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.