Idrottsminister Annika Strandhäll (s), som själv i klädd i svensk landslagströja har fått en släng hatkommentarer i sociala medier, var snabbt ute och stöttade Jimmy Durmaz.
 
”Hatet och hoten mot mig och Durmaz kommer från samma håll. Män som anser sig ha rätten att hota och hata dem som enligt deras trångsynta och hatiska agenda sviker nationen. De tror sig känna vinden i ryggen, på nätet och i vår omvärld. Men jag kommer alltid att stå upp mot dessa krafter. Deras kvinnohat och rasism är ett gift som bryter sönder Sverige och gör oss svagare”, skriver hon på Facebook.
 
Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterade på Instagram: Tittade förstås på den otroligt spännande matchen igår. Men ser nu att Jimmy Durmaz utsätts för hat, hot och rasistiska kommentar efter matchen. Själva har vi just skickat en glad fotbollsspelande dotter på läger i Halmstad. Hennes rena glädje över fotboll solkas ner av människor som uttrycker sig som svin efter en förlust. Det gör mig både bedrövad och rasande.
 
Även liberalen Birgitta Ohlsson nämnde sin dotter: ”Åh vad jag skäms när hon – som får lära sig av sina tränare att schysst spel och anständig ton både på och utanför planen är viktigt – får se den rasistiska dynga som Jimmy Durmaz utsätts för”.
 
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet var en av politikerna som var tidigast ute: ”Nu behöver vi ta tillbaka Sverige från rasisterna och hatarna. Hatarna förpestar samhället och skämmer ut Sverige”, och vidare: ”Dagen efter vaknar jag upp till denna hatande kultur som nu tränger sig in överallt – i kommentatorsfält, inom fotbollen, politiken, musiken – ja, överallt är dessa ’Sverigevänner’ inne och hetsar och hatar. Nu får det vara nog”.
 
Ebba Busch Thor (kd) kommenterade hatvågen mot Jimmy Durmaz på Instagram: Låt oss ta tillbaka den svenska flaggan från rasisterna! Låt inte det blågula smutsas ner av deras kommentarer. VI står bakom landslaget i motgång och medgång. Och vi är ett VI med @jimmydurmaz och alla de andra spelarna. Nu ställer vi in siktet på revansch mot Mexiko! Vad säger ni?”
 
Även Liberalernas partiledare Jan Björklund blickade framåt mot Mexico-matchen.
”Ett lag är ett lag, även i motgång. Durmaz är en i laget. Rasister hör inte hemma varken i fotbollen eller i Sverige. Nu tar vi Mexiko”.
På söndag eftermiddag uttalade sig statsminister Stefan Löfven (s) för SVT Nyheter:  ”Det är så fruktansvärt och så ynkligt att vräka ur sig saker på sociala medier och skylla en spelare för en förlust”.
 
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skred in lite senare och hänvisade enbart till en artikel i Aftonbladet om landslagets manifestation och skrev: ”Mitt landslag”.
 
Hans avgående partikollega Rossana Dinamarca var desto mer känslosam: ”Jag grät när jag såg Jimmy Durmaz uttalande idag. Grät för att vi, icke-vita, måste bevisa oss svenska genom att uttala vår stolthet för nationen för att (kanske) bli accepterade”.
 
Sverigedemokraten Paua Bieler väckte mycket uppmärksamhet och debatt när hon kommenterade hatet mot Jimmy Durmaz: ”Stålsatte mig och gick in på Durmaz konto för att läsa hatet. Såg istället svaren, just nu flödar stöd och kärlek. Det är en av alla anledningar till att jag älskar det här landet: Rasismen kommer aldrig få något starkt fäste här. De som tror det lurar sig själva. Tack och lov”.
 
Många påpekade att partiets talman Björn Söder, flera gånger har sagt att judar och samer inte är svenskar, vilket som judinna gäller även Paua Bieler. Många nämnde också att flera kommentarer var undertecknade med ’#SD2018’.
 
SD-ledamoten Markus Wiechel kommenterade på Twitter: ”Jag är inte mycket för sport men ibland tittar jag. Ikväll såg jag de svenska spelarna kämpa i sina blågula kläder, från olika delar av landet & med olika ursprung. På nätet efter förlusten mot Tyskland såg jag även hat – från loosers. Det gör mig spyfärdig”
 
Även SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade, men på Facebook: Jimmy Durmaz hade inte sin bästa dag på jobbet igår. Det har inget att göra med i vilket land hans föräldrar är födda. Durmaz är född i Örebro, fostrad i klassiska BK Forward. Han spelar VM för sitt land – vårt land – Sverige. Man vinner som ett lag och man förlorar som ett lag”.
 
Inlägget har när detta skrivs genererat 330 kommentarer. Flera handlar om att tongivande SD-politiker, som Mattias Karlsson, men även Jimmie Åkesson själv, tidigare har diskuterat huruvida den förra landslagsspelaren Zlatan Ibrahimovic, är svensk.
 
En kommentar lyder: ”I och med detta inlägg ska du/SD få mig att tro att ni bryr er om Durmaz, det är ju en sämre filming än den Ronaldo och Pepe bjöd på i mötet mot Marocko, det är ju er svans han tilltalar, det är era anhängare Guidetti pekar finger åt och att Svenskar kan köpa era lögner visar ju hur ni ens kan få över 2% av rösterna med dagens informations möjligheter, pinsamt okunnigt faktiskt Svenska folket.”
En annan partiledare som får en släng av den egna sleven är den ur SD uteslutna Gustav Kasselstrand, i dag partiledare för Alternativ för Sverige. Han påpekar i en tweat att ”Ivar Ekman (@ivarekman) på Sveriges Radio krävde fler invandrare i landslaget och fick det”, något som när detta skrivs har gett 60 kommentarer, de flesta ifrågasätter avsändarens intellektuella förmåga.