Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd från länsstyrelsen enligt kameraövervakningslagen, medan en kamera som är monterad innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre inte behöver tillstånd. Vad som skiljer är att en kamera i en bil eller på ett cykelstyre manövreras på samma plats den är uppsatt på.
Saken har drivits av Datainspektionen som anser att de små flygfarkosterna hotar den personliga integriteten, enligt Aftonbladet, som också berättar om att flera medieföretag är kritiska mot beslutet. Även en del politiker har varit snabbat på att reagera.
Riksdagsledamoten Richard Nordin (c) ska under lördagen ha lämnat in en interpellation där han ställer justitieminister Morgan Johansson (s) till svars:
 
”Det här visar att tekniken har sprungit ifrån politiken. Vi pratar om en föråldrad lagstiftning från 70-talet som försvårar för företag och människor med kreativa idéer. Att drönare skulle utgöra ett integritetsproblem generellt sett stämmer inte. Och när domstolen har tolkat lagen på det här sättet behöver vi ändra lagen”, säger han till Aftonbladet.
Liberalerna är inne på samma linje:
”Utfallet i Kammarrätten lägger en tung, våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige. Regeringen måste mycket skyndsamt ändra lagen”, säger Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna i ett pressmeddelande.
Drönarnäringens branschförening, Unmanned Aerial System, UAS Sweden, mobiliserade sig direkt lördagen efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut. Näringen omsätter runt 1 miljard och har runt 2 000 kommersiella tillståndsinnehavare.
Domslutet  "kommer effektivt stoppa den fina utveckling som UAV-branschen haft under de senaste åren och i värsta fall tvinga tusentals anställda ut i arbetslöshet”, skriver UAS på sin sajt, och vidare:
 
”Svensk lagstiftning hänger inte med i utvecklingen.  Kameraövervakningslagen har sin grund från 1977 och har inte morderniserats (sic).  Datainspektionen har tolkat verksamheter under år 2016 med en 40 år gammal lag”.