Så sent som den 11 juni 2022 hotade SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets talespersoner i rätts och polisfrågor i Aftonbladet att byta ut ledningen av polisen. Anledningen är att polisen inte lyckas få stopp på gängkriminaliteten.

Nu har Sverigedemokraterna (SD) skaffat sig en maktposition där hotet kan förverkligas.

I det läget får Anders Tornberg en egen pressansvarig. Det är den rutinerade Varg Gyllander som tar jobbet, som tidigare inte har funnits. Han börjar denna vecka och lämnar därmed ifrån sig rollen som polisens presschef till Christer Janson som värvats från Folkhälsomyndigheten.

–  Jag har varit presschef för polisen sedan årsskiftet. Det har varit roligt och full fart, men efterhand inser man att det är svårt att både vara chef för pressenheten och pressekreterare åt rikspolischefen. Så jag fick en förfrågan om att bara jobba med rikspolischefen och det tackade jag ja till, säger Varg Gyllander.

Varför behöver rikspolischefen en egen pressansvarig / spinndoktor.
– Det vi jobbar med, skapa trygghet och bekämpa brott, står ständigt i fokus. Det är en politiskt het fråga. Det finns mycket synpunkter på vad vi gör och hur vi jobbar. Då är det bra om vi kan stå i mitten och berätta hur vi tycker att det är och att vi förstår hur medielogiken fungerar. Och det är jag bra på.

Har det något med regeringsskiftet att göra?
– Det skulle jag inte säga. Polisen är en het politisk fråga sedan tidigare. Vi jobbar på oavsett vilken regering som sitter. Allmänheten, och inte minst ledarskribenter är intresserade av vad vi gör.

Hur tänker ni kring SDs hot om att avsätta polisledningen?
 – Vi försöker vara neutrala inför vad politiker säger om oss. Det finns alltid synpunkter på vem som leder den svenska polisen.

Kommer ni att använda pa-konsulter?
– Absolut inte. Vi har den kunskapen själva.