Maud Olofssons förslag går i korthet ut på att staten säljer en andel i Vattenfall för 10 miljarder kronor. Pengarna läggs in i bolaget Framtidsenergi AB som tillsammans med privata aktörer ska investera i ”framtidens energilösningar och nya gröna jobb i Sverige”. Förslaget kommer lagom till valrörelsen, men också i en period då Vattenfall har tappat lönsamhet efter köpet av den nederländska energijätten Nuon.
 
Dagens Opinion bad Peter Eriksson kommentera Maud Olofssons förslag.
 
– Det är ytterligare ett bevis hur gamla vinstrika Vattenfall har blivit ett krisföretag. Strategin att köpa upp stora bolag är en dålig strategi. Misslyckandet innebär att Vattenfall är skuldtyngt och har svårt att gå runt, säger Peter Eriksson.
 
Så du ser Maud Olofssons utspel som ett utslag för ett misslyckande att sköta Vattenfall?
– Ja. Så försöker man klä det i andra saker.
 
Men ska inte staten jobba för utvecklingen av förnybar energi?
– Det tror jag inte borgarna är intresserade av.
 
Så Maud Olofssons förslag skulle inte vara förankrat i alliansen?
– Ja. Reaktionen från Folkpartiet är att de kan tänka sig att sälja ut delar av Vattenfall men inte använda pengarna till förnybar energi.
 
Hur ser er strategi ut för Vattenfall?
– Vi vill satsa mer på förnybart och då är det helt uppenbart att Vattenfalls ledning måste driva en annan linje.
 
Kan ni tänka er att sälja Vattenfall?
– Vi vill behålla Vattenfall, men vi kan inte utesluta att delar som har köpts med gas eller kol, kan säljas. Den diskussionen måste vi ta efter att alliansen har misslyckats.
 
Vad tycker du om Maud Olofssons idé att starta bolaget Framtidsenergi AB som ska driva utvecklingen av förnybar energi?
– Vi kan tänka oss att stödja satsningen på mer förnybart. Men jag ser inte att Maud Olofsson jobbar för det. Det är fortfarande prat. Hon har satsat på att köpa olja och gas. Så det verkar vara en helt ny linje.
 
Men via köp av bolag som Nuon är det väl tänkt att Sverige och Vattenfall ska driva opå utvecklingen av förnybart i Europa?
– Varför i så fall lägga 100 miljoner kronor på att köpa olja och gas? Vi ska göra Vattenfall till ett sunt bolag som levererar förnybar energi.