Per Bill har suttit i riksdagen sedan 1994 och haft flera tunga roller i de olika utskotten.
 
Under Alliansregeringens tid var han vice ordförande för konstitutionsutskottet. Han har tidigare även varit vice ordförande i näringsutskottet och sedan hösten sitter han som ordförande för kulturutskottet.
 
Den 1 augusti lämnar han riksdagen för sitt nya uppdrag.
 
– Det är väldigt dubbla känslor. Jag har aldrig haft något roligare uppdrag än att vara ordförande i kulturutskottet. Det är ett spännande och kreativt utskott där jag gärna hade suttit kvar, säger Per Bill.
 
Han kunde dock inte tacka nej när han fick frågan från regeringen.
 
– Det är ett för spännande uppdrag att tacka nej till. Gävleborg är ett fantastiskt spännande län som jag känner ganska väl eftersom min farmor och farfar bodde en stor del av sina liv i Hudiksvall. Så jag är van vid att tillbringa delar av mina somrar i Hudiksvall och bada på Malnbadet. Jag känner att jag har en ganska ordentlig koppling till länet, säger han.
 
Vad känner du att du kan bidra med?
– Jag är en samarbetsperson som försöker hitta sådant som förenar istället för sådant som skiljer och att jobba tillsammans med alla beslutsfattare och alla som har kloka idéer om länets utveckling för att tillsammans göra länet lite bättre och attrahera fler att komma till oss.
 
Civilminister Ardalan Shekarabi (s) säger i en kommentar:
 
– Jag har under min tid i riksdagen men även innan alltid haft en god dialog med Per Bill. Han är en lösningsfokuserad och pragmatisk person vilket jag ser som goda egenskaper för att axla de utmaningar som Gävleborg har att hantera idag och i framtiden. Det var med glädje jag mottog Pers positiva besked om att leda arbetet och jag ser fram emot att besöka honom när han väl har installerat sig.
 
Han efterträder Barbro Holmberg.