Det börsnoterade bitcoin-bolaget Quickbit överväger att stämma Affärsvärlden, bland annat för att en artikel som ska ha läckt ut före publicering och använts i börsforum till att påverka börkurs. Journalisten Per Agerman, som skrev artikeln, dementerar.

– Information från artikeln har läckt ut i sociala media dagen innan den kom ut vilket får mig att misstänka en koppling mellan signaturer i sociala media och journalisten ifråga. Hur det gick till vet vi inte, men vill ta reda på det. Där kan inte jag sitta och vara tyst, sa Quickbits ordförande Sven Hattenhauer till Dagens Opinion fredagen 6 september.

Han sade vidare:

–   Det finns en agenda som är oriktig, vi vill se hur långt man kan gå för att sprida en bild som inte stämmer.

Detta fick Per Agerman, som jobbar frilans för Affärsvärlden, att reagera.
I ett mejl till Dagens Opinion lördagen 7 september skriver han:

”Att Affärsvärldens artikel skulle ha läckt ut på förhand dementeras med bestämdhet. Påståendena från Quickbits ordförande om en ’agenda’ och ’en koppling mellan signaturer i sociala media och journalisten ifråga’ saknar all grund.”

Per Agerman berättar att han under vecka 35 ”kontaktade ett antal personer för att på sedvanligt sätt ge dem möjligheten att kommentera innehållet” i artikeln om Quickbit innan publiceringen.

Det är då ”läckan” tycks ha uppstått:

”En av dessa personer valde att inte prata med Affärsvärlden utan medverkade istället i ett pressmeddelande från bolaget Front Office Nordic som skickades ut på morgonen den 2 september. Pressmeddelandet gick ut via Cision. Detta var efter att Affärsvärlden tagit kontakt men innan artikeln publicerades”.

Front Office Nordic är listat på NGM och en av de större delägarna i Quickbit.

Per Agerman: ”I pressmeddelandet bekräftades flera av de uppgifter som jag funnit under min research. De var tidigare okända för marknaden.”

Enligt Per Agerman, gjordes den 3 september ”ett antal postningar som berörde dessa uppgifter på bland annat Avanzas Placera-forum”.

”På flera ställen framgår det tydligt att det är pressmeddelandet som initierat diskussionen.”

Per Agerman påpekar att Affärsvärldens artikel publicerades i nätupplagan morgonen den 4

september och i papperstidningen den 5 september och att ingen har påvisat något faktafel i artikeln.