Penilla Gunther från Trollhättan är riksdagsledamot och sitter i näringsutskottet. Under den så kallade halvöppna process med utfrågningar av kandidaterna, i skrivande stund fyra till antalet, som valberedningen valt som modell för partiledarskiftet är det att tala näringspolitik som ska få Penilla Gunther, som tidigare varit företagsrådgivare, att sticka ut i konkurrensen.
 
– Jag vill bredda och förnya partiet, något som jag inte hört någon av de andra kandidaterna yttrat på samma tydliga sätt. Vi har i och med partiledarbytet en alldeles utomordentlig möjlighet att få in en ny slags kultur i partiet och att prata på ett sätt som folk bryr sig om och att lämna underlivsfrågorna därhän.
 
Om du blir partiledare, och Alliansen vinner nästa val, vilket departement vill du då bli chef över?
– Näringsdepartementet. Göran (Hägglund) har gjort ett bra jobb på socialdepartementet men nu måste vi positionera om oss och prata mer om de så kallade hårda frågorna. När det kommer till ”mjuka” och sociala frågor förväntar sig folk att allt ska fungera. Hälsan tiger still, brukar man säga, och det är bara när saker och ting inte fungerar man får uppmärksamhet. Det är otacksamt för ett parti som vårt, som tar ansvar men inte får kredd för det.
 
Förutom att många av heja-ropen via sms kommer från personer som intresserar sig för företagarfrågor tror Penilla Gunther att det starkaste stödet för hennes kandidatur kommer från människor ”som har det sociala engagemanget”.
 
– Personer som tänker på Kristdemokraterna som ett socialt ansvarstagande parti men om också vill att vi ska bredda vårt sociala tänk till att även omfatta arbetsmarknads- och näringspolitik. Det har vi som parti pratat alldeles för lite om.
 
I en debattartikel som gick i tisdagens Svenska Dagbladet tar hon upp en rad punkter med frågor som hon vill driva, bland annat möjlighet att jobba till sin fulla förmåga, förbättringar av integrationsprocessen och ett införande av en nationell strategi för life science.
 
Hon ser helgens riksting, dit omkring 800 personer väntas komma, som ett bra tillfälle att prata om hur nya målgrupper ska nås.
 
Hur ska du göra för att framstå som den bästa kandidaten i rikstingsminglet?
– Det är jättesvårt och det finns ingen mall för det. Men eftersom jag jobbat som förtroendevald på alla politiska nivåer och även varit anställd i partiet, kommer att känna ungefär två tredjedelar av alla deltagare. Jag är alltså inte okänd inom gräsrötterna.
 
Penilla Gunther är inte intresserad av att ha en Alf Svensson-karriär, i bemärkelsen att vara partiledare i 31 år. För henne är 7-8 år på posten en slags magisk gräns.
 
Politisk förebild?
– Hillary Clinton.
 
Som förlorade mot Barack Obama om att leda Demokraterna.
– Vänta bara till hon ställer upp igen. Och då kommer jag vara på plats för att följa kampanjen.
 
Om det inte blir du, vem ska då bli partiledare?
– Det är nog inget som jag ska uttala mig om nu utan vi får se hur allt utspelar sig om en vecka.
 
Oscar Örum