Program, ”En sommartimme med (partiledaren), bygger på ett format där partiledaren ska spela fyra låtar. I övrigt får de göra vad de vill, så länge partiledaren har i huvudrollen, berättar Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt, och förklarar:

– Vi snackade om att Sommar i P1 inte har några politiker eftersom det är valår. Det borde väl vara tvärtom, nu är det verkligen tid att ha med politiker.

Varför gör ni programmet?
 – Det är ett sätt att för oss att var relevanta i valbevakningen och som inte kostar oss så mycket resurser och arbete. Det finns också en demokratisk tanke.

Intresset för att vara med har varierat.

– Vänsterpartiet och Liberalerna nappade väldigt snabbt. Magdalena Andersson (s) ville nog, men kalendern var för full, de erbjöd Mikael Damberg. Centerpartiet sa nej direkt. Jag har faktiskt ingen aning om varför. Detta torde vara det mest generösa erbjudande man kan få när man får kommunicera direkt med väljarna.

Vad erbjuder du?
 – Jag erbjuder våra lyssnare via podd. Vi brukar ha 500 000 lyssningar per månad. Ett vanligt avsnitt kan nå 30 000-40 000 lyssnare. Bland våra lyssnare finns också en hög andel journalister och makthavare.

Programmen sänds med start från mitten av augusti fram till två veckor före valet.

Vad partiledarna kommer att hitta på i sina program vet inte Jörgen Huitfeldt.

– Det finns en tanke bakom att de får göra vad de vill. Det brukar annars bli väldigt mediestyrt och mycket politiker vs journalister. Här hos oss har vi inget journalistiskt filter, det är en demokratiskt kul idé, säger Jörgen Huitfeldt och lägger till:

– Journalister har alldeles för stor roll och sätter agendan för politiken i alldeles för hög grad, de är ju inte folkvalda.

Hur ser du på de politiska journalisterna roll här?
 – Det är inte deras fel per se. Det är politikerna som har lämnat det här utrymmet och dansar efter journalisternas pipa. Det är dåligt på alla sätt.  I det avseendet borde politikerna kunna enas om att det är de som arrangerar partiledadebatter och bjuder in journalister i stället för tvärtom.

Vad leder detta till?
 – Att värderingarna och världsbilderna hos en liten homogen, Stockholmscentrerad grupp sätter agendan.

Jörgen Huitfeldt ger exempel:

– Folk i förorterna har fått uppleva att deras barn rånats under förnedrande former i säkert 30 år. Men först när journalisternas egna barn drabbas blir det en viktig fråga.