Flera partiledare var snabbt ute och kommenterade Liberalernas besked att lämna Januariavtalet före valet och gå till val för en borgerlig regering.

”Januariavtalet gäller bara denna mandatperiod, bra att L också landat i det. Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla och samarbeta med ett antiliberalt SD”, skriver Centerpartiets partiledare på Twitter.

”Det är bra att L ger besked om att de vill byta regering & stödja en borgerlig statsministerkandidat. Det är klart att vi gärna hade sett att L skulle lämna JÖK:en tidigare. Dagens besked öppnar upp för fler uppgörelser med L i framtiden. Nu återstår att se vad partirådet säger”, skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på Twitter.

”Jag välkomnar alla som vill arbeta för maktskifte och få en borgerlig regering, så att Sverige ska få den nya stper bolunart vårt land behöver. Samtidigt måste varje parti göra sina egna vägval och jag har full respekt för att detta är Liberalernas process och beslut”, skriver Moderaternas partiledare på Facebook.

”Beskedet från Nyamko Sabuni är knappast något som förvånar mig. L befinner sig i ett väldigt ansträngt och pressat läge och att fortsätta omfamna Löfvenregeringen skulle mycket väl kunna innebära slutet för partiet”, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Facebook.

Han utvecklar:

”Samtidigt är Sabuni farligt ute när hon ställer ultimatum inför en regeringsbildning som ska äga rum om ett och ett halvt år. Det är inte särskilt proffsigt och det kan mycket väl straffa sig att ha en så hög svansföring, särskilt om man samlar runt 3% av rösterna i flera opinionsundersökningar. Vi kommer att arbeta för en konservativ regering och för att genomdriva viktiga och akuta reformer inom brottsbekämpning, migration, vård och omsorg och en rad andra områden, för Sveriges bästa. Om L vill vara med och bidra till det så ska vi naturligtvis prata med dem”.