”Det är värt att notera att hon inleder med segregation och brottslighet, men oväntat var det samtidigt inte. Hon tackade mittenpartierna, vilket kanske var mer oväntat. Hon är tydlig när det gäller oberoende medier”, anser Annika Sundström, chef för public affairs på Narva.

”Magdalena Andersson utlovade överraskningar, men jag tycker att dessa uteblev. Jag är förvånad över att hon försummade chansen att förstärka regeringen med starka personer utifrån. Karl-Petter Thorwaldsson har varit en sväng på SSAB och märkt den frustration som råder inom industrin över att regeringen inte förmår ta tag i frågor som elförsörjning och tillståndsprocesser. Det ska bli intressant att se om han som näringsminister blir mer handlingskraftig än sin företrädare”, anser Jonas Hellman, chef för public affairs på Prime.

” Det viktigaste är att kriskansliet flyttas tillbaka till statsrådsberedningen. Noterar också den vänliga tonen gentemot riksdagen. Det är helt nödvändigt med en sådan här miniminoritetsregering”, kommenterar Sofia Arkelsten, senior director på Hallvarsson & Halvarsson.