Två minuter efter regeringens släpp av vårbudgeten skickade Saco ute sina kommentarer. Saco driver fortsatt frågan om en ”blocköverskridande skatteuppgörelse”, men trycker i sina kommentarer framförallt på arbetslösheten.
”Det krävs stora resurser för att motverka arbetslösheten. Långtidsarbetslösa tappar kompetens, kunnande och kontaktnät. Alla arbetslösa, oavsett utbildningsbakgrund, måste få det stöd och de insatser som behövs för att komma tillbaka i arbete”, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius.
Han vill även se en stärkt skola.
”Regeringen måste ta ansvar för kunskapssamhället med kraftfulla satsningar på både skolan och högskolan. Kvaliteten i hela utbildningsväsendet måste öka. Högskolan måste stärkas med ökade basresurser och öronmärkta medel för att öka tillgången till högskoleutbildning för yrkesverksamma akademiker”.
Företagarna tycker att ”vårbudgeten missar målet” och att ”nu krävs (en) offensiv i höst”. Företagarna passar på att påminna regeringen om vad som ”borde ha funnits med i vårbudgeten”:
* bygg ut växa-stödet för fler jobb
* utöka skattenedsättningen till fem medarbetare.
* sänk elskatten, slopa uppräkningen och minska momsen.
* brottsbekämpning är statens ansvar – inte företagens
* staten måste stå för notan – inte företagen – när Bolagsverket får nya uppdrag.
”Dessa reformer är inga quick fixes, men de är nödvändiga första steg. För att Sverige ska kunna finansiera sin välfärd och rusta upp försvaret krävs fler jobb – och de skapas i småföretagen”, påpekar Företagarnas vd Magnus Demervall.
”Vårproposition arbetades fram innan Trumps tullkaos bröt ut på allvar och räcker inte till när Sverige riskeras att dras ner i en ny lågkonjunktur”, anser Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.
Han kommenterar:
”Nu har vi en ny verklighet. Det behövs betydligt starkare åtgärder för att rädda jobben i ett läge där exporten av både varor och tjänster riskerar att minska kraftigt och lågkonjunkturen komma tillbaka”.
Han presenterar även kravlistan för höstens budget:
”Regeringen måste sänka arbetsgivaravgifterna och bygga ut insatserna för att utbilda och rusta arbetslösa för nya jobb”.
LOs ordförande Johan Lindholm pekar främst på arbetslösheten och behovet av investeringar:
”Det behövs åtgärder som ger jobb här och nu. Anställ fler i välfärden och satsa mer på vägar och tåg som går i tid. Men vi behöver också en långsiktig plan för hur vi investerar i Sverige. Vi har enorma behov i det här landet och har inte råd att låta människor gå arbetslösa”.
LO lyfter fram sina egna prioriteringar:
* I stället för ett utökat Rot-avdrag vill LO se ”fler anställda i skola, vård och omsorg och ökade investeringar i Sveriges infrastruktur”
* LO efterlyser även ”höjda barnbidrag eller andra insatser som träffar låg och medelinkomsttagare och bidrar till en ökad konsumtion”.
Teknikföretagen konstaterar att budgetens storlek är ”ungefär i den storlek som var normal för åren innan pandemin” och totalt på 60 miljarder kronor inklusive höstbudgeten för 2025 och det ”givet konjunkturläget positivt”.
”Finanspolitiken bör i första hand fokusera på strukturella åtgärder för ekonomin. Alltså åtgärder som stärker Sverige på sikt. Då är det särskilt viktigt med reformer som ger förutsättningar för ökad ekonomisk tillväxt och en stärkt konkurrenskraft för svenska företag. Den typen av åtgärder fick vi inte se i årets vårändringsbudget men blir särskilt viktiga till höstens budget för nästa år”, kommenterar Teknikföretagens chefsekonom Erik Spector.
Skogsindustrierna ser ”positivt på ökade anslag för att beta av den stora underhållsskulden i vägnätet” men ”samtidigt saknas andra nödvändiga och brådskande satsningar på transportområdet, bland annat för att säkra isbrytarkapaciteten och för att möta de kraftiga transportkostnadsökningarna”.
Skogsindustrierna är särskilt oroade över ökade kostnader för sjöfrakten.
”Sjöfartsverkets verksamhet har under lång tid och av flera regeringar varit underfinansierad. Att höja farledsavgifterna för att finansiera kritisk infrastruktur är fel väg att gå då kostnaderna läggs direkt på svensk industri, vilket urholkar svensk konkurrenskraft och begränsar tillväxten. Regeringen bör skjuta till permanenta, indexerade anslag för att säkerställa Sjöfartsverkets verksamhet långsiktigt”, kommenterar Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.
SKR anser att det är viktigt att satsningar görs för att få igång tillväxten och att sådana åtgärder finns i budgeten.
”Det här läget som vi befinner oss i ställer behovet av långsiktighet på sin spets. Kommuner och regioner har en grundläggande roll för tillväxten i Sverige. De behöver kunna se till att välfärden levererar här och nu och samtidigt planera framåt. Den bästa åtgärden som kan göras är att se till att statsbidragen värdesäkras för att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar”, kommenterar Anders Henriksson, ordförande SKR.
Fackförbundet ST är kritiska till budgeten och skriver att arbetslösheten kräver insatser, inte effektiviseringar. Vidare skriver fackförbundet att det är bekymmersamt att det inte görs mer från regeringens sida för att minska arbetslösheten.
”Arbetslösheten har gjorts till ett problem för individen, inte för samhället. Därmed kan regeringen ägna sig åt att ställa krav på den enskilde men inte skapa förutsättningar för att fler ska komma i arbete. Det arbetslösa behöver är stöd, inte att skuldbeläggas”, kommenterar Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST.
Vision vill se mer långsiktiga investeringar i välfärd och klimat.
”I en osäker omvärld behövs en stark välfärd mer än någonsin. En fungerande vård, omsorg och skola stärker beredskapen i kristider. Att det i särklass största reformutrymmet går till att gynna en mansdominerad bransch och hushåll med höga inkomster, samtidigt som välfärdens behov inte hörsammas, är ett vägval som inte stärker samhällets samlade beredskap och ger negativa konsekvenser för jämställdheten”, kommenterar Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...