Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har en ny förbundsledning på plats och under en pågående kongress fattar organisationen beslut om sin framtida inriktning.

Lisa Nåbo, ny förbundsordförande för SSU och Diyar Cicek, ny förbundssekreterare höll tidigare i dag en presskonferens under den pågående kongressen. De berättade om några beslut som hade tagits:

* SSU ska vara ”modigt, progressivt och viktigt”, de unga ska känna framtidstro.

* Psykisk ohälsa bland unga är ett ”stort problem” och därför kräver SSU ett maxtak för skolorna vad gäller antal elever per lärare, per skolkurator och per psykolog.

* SSU vill sen bostadsgaranti för unga 19-25 år.

* Det blir viktigt för SSU att verka för en klimatomställning som involverar alla individer. Ett första steg i det är krav på avgiftsfri kollektivtrafik för barn, unga och studenter.

* Trygghetsfrågor, lag och ordning prioriteras upp och men förslag som förebygger brottslighet men även straff för de som inte följer lagarna. Först ut blir krav på bostadsgaranti för kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

* Arbetskraftsinvandringen ska regleras och arbetstagare ska ”konkurrera med kompetens och inte med lön”:

* SSU vill ”stärka välfärden” och förs ut är krav på att tandvården ska bli en del av den allmänna sjukvården.

* SSU ska bli Sveriges största politiska ungdomsförbund och ska ha 22 000 fler medlemmar till 2025.

* SSU ska organisera fler på landsbygden och i förorterna med en politik fler unga kan relatera till. Verksamheten ska bli mer lokal.

* SSU ska stärka samarbetet med fackliga organisationer för att skapa ”större påverkanskraft” och ”agera blåslampa” med fackföreningar för att mota ekonomiska orättvisor.

* SSU ska lyfta de ungas perspektiv och ”våga drömma större än partiet vågar”.

* SSU anser att moderpartiet i första hand måste bli ” bli bättre på att prata om klimat och miljö”.

Hur ser SSU på januariöverenskommelsen och partiledarfrågan?

– Jag ser väldigt mycket fram emot att partiet nu kommer att lägga fram en helt socialdemokratisk budget som inte ha kompromissats med högerpartier. Jag ser fram emot att SSU kommer att få in en del av sin politik där, förhoppningsvis, säger Lisa Nåbo.

– Jag pratade med Stefan (Löfven, partiledare) igår. Det kändes väldigt stort och bra. Så länge han har förtroende inom partiet att sitta kvar som partiordförande, då tycker jag att det ska vara så.