I måndags berättade infrastrukturminister Anna Johansson (s) i en intervju med Norrbottens-Kuriren att byggstarten av den 26 mil långa järnvägssträckan Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå inte kommer att påbörjas innan nästa val 2018 utan istället skjuts till nästa mandatperiod.
 
Detta trots att man i valet lovat att bygga Norrbotniabanan.
 
Men på lobbyorganisationen Norrbotniabanegruppen, som driver arbetet med järnvägen, tycker man inte att det handlar om ett löftesbrott.
 
– Det är en gammal nyhet. Regeringen deklarerade i oktober att man avsåg att sätta in Norrbotniabanan i den nationella planen med byggstart från 2018. Det passade oss rätt bra eftersom vi måste bli färdiga med planeringsarbetet, säger projektledaren Elisabeth Sinclair.
 
I samband med regeringens besked i höstas valde Norrbotniabanegruppen dessutom att öka ambitionen och istället för en sträcka på 10 kilometer söka EU-medel för 130 kilometer.
 
– Vi fick till det ännu bättre. Vi är till freds med det som sägs nu, konstaterar hon.
 
Enligt Elisabeth Sinclair kommer själva planeringsarbetet att påbörjas under årsskiftet 2015-2016, under förutsättning att projektet beviljas EU-medel, och bli klar under 2018. Förhoppningen är att bygget börjar strax därefter.
 
– Vi jobbar på för fullt. Just nu tittar vi på finansieringen och jag tycker att det förs bra samtal, något vi saknat under många år.
 
Hinner ni bli klara med planeringen i tid?
– Jag tittade på planeringen igår. Jag tror att vi ska vara klara med planeringsarbetet till september 2018 och finns det då med i den nationella planen kan vi kanske börja bygga efter september eller årsskiftet 2018-2019. Och då är vi inne i en ny mandatperiod, säger Elisabeth Sinclair.