Expressens politiska reporter Niklas Svensson lägger tangentbordet på hyllan för att bli programledare i tv på heltid.

Han håller som bäst på att snickra ihop Expressens nya tv-format, ”aktualitetsprogrammet” Direkt med Niklas Svensson som har premiär 9 oktober. Programmet ska sändas måndag till torsdag, 15- och 16.30 ”på alla plattformar där Expressen TV finns”, som sajter och appar, Apple TV, hos Com Hem och Boxer.

Dagens Opinion ber Niklas Svensson reflektera över att han slutar som politisk reporter.

– Nu blir jag programledare på heltid, men jag räknar förstås med att innehållet i mina program ska resultera i nyhetsartiklar också och när jag hinner så skriver jag dem själv. Och politiken kommer även i fortsättningen att ta en stor plats för min del. Utan att avslöja för mycket kan jag väl berätta att flera partiledare och ministrar redan har tackat ja till att vara med i mitt nya program under hösten.

Givet namnet, låter det som om du hade framgång i förhandlingar med Expressen-ledningen, kan du berätta lite mer om hur du gjorde för att få en helt egen tv-show?
– Jag har arbetat med tv i olika former i nästan femton år och haft flera egna tv-program tidigare och lett två stora partiledardebatter, det nya är att jag nu kommer att jobba med detta på heltid. Det krävdes inga svåra förhandlingar, tvärtom. Ledningen vill fortsätta den stora och viktiga satsningen på framtidens nyhets-tv och då passar det här programformatet som handen i handsken.

Vilken position vill du ta med Direkt med Niklas Svensson?  Och vilket syfte fyller programmet?
– Jag vill förstås att det här programmet ska bli det största och viktigaste aktualitets- och samhällsprogrammet i Sverige, och mitt mål är att våra tittare ska få de möta de mest spännande gästerna och få de hetaste debatterna och de största avslöjandena.

Vem ska titta?
– Alla som är samhällsintresserade ska förstås titta på det här programmet, men också de som vill ha fördjupningar, längre personliga intervjuer och de senaste nyhetsuppdateringarna. Tanken är också att det här programmet ska ”leva” efter direktsändningen, att man ska kunna se det i efterhand on demand, uppdelat som klipp eller i sin helhet på alla Expressens plattformar. Jag vill vara där tittarna är.

Vilka sponsorer finansierar sändningen?
– Den frågan hänvisar jag till mina chefer.

Vilka fler ingår i redaktionen?
– Delar av Expressens tv-redaktion, men också övriga redaktionen, kommer på olika sätt att involveras i ”Direkt med Niklas Svensson”.

Vem ska nu Moderaterna ringa till nu när de skaffar nya partners och barn?
– Partiledare och ministrar ska precis som tidigare ringa till mig när de har något att berätta, givetvis.