– Det är en av de mest viktiga och inspirerande uppgifterna som finns i svensk politik. Miljöpartiet behövs i en regering för utvecklingen mot ett hållbart samhälle, säger Isabella Lövin på den pågående presskonferensen.
 
Hon kommenterade det sittande språkröret Åsa Romson.
– Åsa Romson har som klimat och miljöminister varit en väldigt bra förhandlare vilket har lett till ett historiskt klimatavtal i Paris. Utan Miljöpartiet hade heller inte regeringen avsatt 4 miljarder kronor till klimatfonden.
Hon tillade att hon hoppades att få kongressens förtroende och såg fram emot att jobba med Gustav Fridolin, som hon sa sig ha stort förtroende för.
– Jag är ödmjuk och tacksam för det förtroende som valberedningen har gett mig för att fortsätta jobba som språkrör, säger Gustav Fridolin på presskonferensen.
Han anser sig ha "två tydliga uppgifter":
– En av dem är att visa på den stora regeringsvana som finns. Vi är med och styr i 125 kommuner, fler än Moderaterna. Ut det växer en stor regeringserfarenhet, man lär sig att förändra steg för steg.
– Vi kan också bli bättre att visa på den idédebatt som finn i Miljöpartiet. Vi kan inte förvänta oss att alla ska ha koll på vad vi tycker i varje frågan men man ska vara trygg med vad Miljöpartiet kan åstadkomma.
Gustav Fridolin påpekade at han inte får välja vem han ska jobba med.
– Jag ser fram emot jobba med Isabella Lövin som är en erfaren politiker och har en stjärnglans som kommer från det hon har uträttat.
Spekulationer om vem som ska bli Miljöminister, kommenterades med att kongressen först måste fatta sina beslut.
Valberedningens sammankallande Joakim Larsson motiverade:
– Isabella har ett starkare stöd bland medlemmarna. Hon är en förtroende ingivande person som har arbetat på bra.  När de olika aspekterna vägdes samman föll valet på Isabella Lövin.