Hade Centerpartiet röstat ja till regeringens budget, som partiet självt hade varit med och förhandlat fram politik till, då skulle S och MP fortsatt att regera tillsammans och på en egen budget. Men Centerpartiet ville annat och röstade i stället på sin egen budget. Miljöpartiet rasade och lämnade regeringen och Magdalena Andersson fick avgå innan hon ens hade tillträtt som statsminister.
Det var Martin Ådahl som fick ta många tuffa intervjuer och elaka kommentarer om hur partiet kunde släppa fram en SD-M-KD-budget och spräcka regeringen.

Hur var bilden som gavs?
  – Det är inte så konstigt att man gör väldigt mycket för att pressa oss i mitten i samband med en sådan här kris, som alla vet, om de tänker efter, trots allt inte startades av Centerpartiet. Det är vi helt beredda på. Det förväntar vi oss. Men då gäller det också att vi står pall för de väljare som vill att det här mittenalternativet finns kvar, säger Martin Ådahl och lägger till:

– För partier som vill prata sakpolitik och förändra saker, som vi har gjort med Januariavtalet, men också genom många förslag i vår budget, så är den typen av spel inte perfekt. Då gäller det att visa vad mittenalternativet innebär i sak och inte bara fastna i spelteorin som dominerar.

Det är dock lättare sagt än gjort:

– Det blir lätt att man fastnar i de enkla spelteoretiska konflikterna och då inte bara i medierna utan också i samtalen runt kaffeborden. Det är ju det som är lätt att greppa. Då är det nästan omöjligt för många vanliga medborgare i dag att vara med hela vägen från vad som hände i början på sommaren och vem som röstade på vad. Jag tror att folk till slut tycker att det här blir väldigt rörigt. Det är nästan omöjligt för många att komma ihåg i dag att allt börjar med att Nooshi Dadgostar (partiledare, V) röstar på Sverigedemokraternas misstroendevotum mot Stefan Löfven (s).

Hur skötte medierna sitt jobb i att ge bilden av vad som hände?
 – Media får göra vad de vill. Men det kan vara lite farligt om man bara upprepar när andra partiers säger att det är ett annat partis fel. Åtminstone får man då föra i bevis vad som har hänt. Det är bra om man frågar alla varför de inte samarbetar med varandra, säger Martin Ådahl och utvecklar:

– En slående sak är att om man någon gång påpekar att Socialdemokraterna och Moderaterna faktisk kan samarbeta, de står ju rätt nära varandra i en massa frågor, och gör det också i frågor som pandemiåtgärder och nu ska de samarbeta om tillståndsgivning, om man påpekar det blir det ’nej, nej, nej, det räknas inte’. Det är problematiskt, man får faktiskt konfrontera Moderaterna och Socialdemokraterna för att de så envist vägrar att samarbeta med varandra i många kritiska lägen.

Som Dagens Opinion förstår det hade Socialdemokraterna minst ett dygn i förväg information om att Centerpartiets ledning tänkte rösta på sin egen budget och inte regeringens. Socialdemokraterna hade kunnat informera Miljöpartiet och kanske kunnat rädda regeringssamarbetet, men gjorde inte det.

–  Socialdemokraterna kunde omöjligen känna till hur vi skulle rösta. Det bestämde vi i riksdagsgruppen samma morgon, säger Martin Ådahl och lägger till:

– Men jag tycker att Miljöpartiet hade kunnat vara tydliga med att säga att de hade tänkt lämna regeringen för då hade de inte behövt ingå i den.

Opinionssiffrorna för Centerpartiet dalar, hur blir eftermälet för er?
 – Det har inte varit några distinkta förändringar i opinionsmätningarna. Det är tråkigt när det inte går upp, men det är ingen större dramatik. I den stora SCB-undersökningen låg vi fortfarande på valresultatet. Sämre öden har drabbat oss än att vi ett år före valet ligger så pass bra till. Centerpartiet brukar också gå uppåt i val.

Martin Ådahl säger att han har andra bekymmer än dipp i opinionen:

– Vad som oroar mig mest är att man låter enkla förslag från populistiska partier få ett enormt stort utrymme. Jag hoppas att de mer realistiska och mer seriösa förslagen får lite större utrymme när vi närmar oss valet.

Ett exempel är Nooshi Dadgostars förslag att stoppa utbyggnaden av elkablar till Europa

– Det är ett klassiskt exempel på att man inte löser problemet. På grund att man rycks med i en sinnesstämning, kan man göra något som går emot klimatet och emot miljörörelsen i Europa som säger att vi måste ha ett mer sammanbundet el-system.

Du är ju Centerpartiets finansministerkandidat. Vilken politik ska du jobba fram till valet?
 – Det är viktigt att vi lägger fram förslag som många andra tycks glömma bort. Vi har hundratusentals arbetslösa och vi har och uppåt 200 000 långtidsarbetslösa. Det måste vara väldigt viktigt att de kommer i jobb och hur gör de det? Jo, i växande småföretag.  Vi börjar bli det enda partiet som verkligen trycke på för att småföretag skapar fyra av fem jobb och att de får Sverige att växa. Vi kan inte skapa jobb genom att minska på invandringen, med all respekt. Någon måste stå upp för det och det kommer vi att göra ända fram till valdagen.

– Vi kommer också att stå upp för att vi måste minska klyftorna i Sverige och inte genom populism utan genom att det byggs vägar, att det läggs bredband, att det görs konkreta saker som gör att människor kan växa där de befinner sig.

– Vi kommer att pusha på för all form av klok, klassisk, vettig och seriös liberal reformpolitik. Här finns ett arv som går från Kjell-Olof Feldt och Anders Borg och som bygger på att vi tillsammans i Sverige gör reformerna som behövs för att vi ska vara rika och växa och kunna lösa våra problem. Hela den klassiska, seriösa traditionen i Sverige, den har fallit för fäfot. Det är som om ingen längre bryr sig om att det är så vi har blivit rika, enligt all erfarenhet, utan det ska faras i väg med alla möjlig kortsiktiga förslag. Den klassiska, seriösa traditionen kommer vi också att upprätthålla, säger Martin Ådahl och lägger till:

– Tro mig, det kommer en dag när det inte pandemisk kris som vi behöver kämpa oss ur utan det kan komma ekonomiska utmaningar, snarare än vi tror. Snurrar vi då runt med alla möjliga låtsaslösningar, är risken att vi står oförberedda igen, som i början av 90-talet. Det får inte ske.

Innan Martin Ådahl involverade sig tungt i politiken var han grundare av och vd för tankesmedjan Fores 2007 – 2012.

Hur tycker du Fores sköter sig i dag?
 – Bra, Men de kunde synas och ta plats mer. Det finns ju knappt någon liberal tankesmedja kvar. Timbro försöker mest få in SD hos Moderaterna.

Text & foto: Rolf van den Brink