– Vi har haft Almedalen i tankarna, men har inte åkt. Till en del har det handlat om resurser, säger Fatime Nedzipovska, som har grundat Brightful.
Nu får organisationen, som har visionen att förebygga utanförskap genom mentorskap, möjligheten att delta i Almedalsveckan.
– Jag tänker mig att vi ska göra allt från att delta i paneldebatter om utanförskap till att träffa en massa människor. Det känns tryggt att få stöd från Greatness.
Brightful har funnits som organisation i tre år. Det har inte saknats uppmärksamhet.
– Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet. För varje gång vi får det blir det vi gör mer verkligt. När vi fick beskedet (om Almedalsstipendiet) kändes det grymt och vi blev peppade.
Brightful är en ideell organisation som jobbar med ett mentorsprogram där högstadieelever får träffa mentorer i ålder 20-35 år.
– Vi tror att unga i dag behöver förebilder för att kunna sträva efter sina mål.  Vi frågar inte vad de vill göra när de blir stora utan i dag. Vi koncentrerar oss på studier jobb och fritidsintressen, förklarar Fatime Nedzipovska.
Mentorsprogrammet utvecklar inte bara högstadieeleverna.

Mentorerna, som kan vara yrkesverksamma studenter på väg mot att förverkliga sina drömmar, förändras ibland snabbare av vårt program än vad eleverna gör.
Vad vill mentorerna?
– De vill ge tillbaka. De kommer ihåg gymnasievalet. Du behöver inte vara 70 plus och miljonär för att ge tillbaka till samhället.
Brightful har tre program som löper parallellt med 20 deltagare i vardera. Eleverna får själva anmäla sig och det och det är helt frivilligt och alltid efter skoltid.
– Vi når dem med toppbetyg, men också eleverna som inte dyker upp alls i skolan. Men vi når även de andra som inte faller in i en specifik grupp, the average Joes, man glömmer dem, man förväntar sig att de ska klara sig, men det gör de inte alltid. Det är min favoritgrupp att arbeta med.
Försöker ni påverka politiken?
– Vi har deltagit i olika paneldebatter och då blir det mycket fokus på utanförskap. Vi pratar om hur viktigt det är med förebilder och att reflektera över sina egna värderingar. Är man trygg i sig själv, kommer man att göra rätt val. Vi pratar om hur viktigt det är att prata om framtiden, vi prata gärna om jobb och yrken men också om hur viktigt det är att göra det man tycker om, upptäcka sina, det man blir glad av. Vi försöker avdramatisera framtiden, säger Fatime Nedzipovska.
Men ni driver ingen politisk fråga?
– Inte än.
Kan politiken göra något mer?
– Det är inte bara en part som kan göra något åt utanförskapet. Alla måste vara med, det finns inte en quick fix.
Ska ni etablera er i Stockholm?
– Nej. Vi sikar på Öresundsregionen. Vi har haft tankar på att bli en riksorganisation. Men det finns redan bra initiativ på andra ställen. Men om någon vill starta Brightful i Stockholm är det inget vi säger nej till.
Brightful har runt tre personer som jobbar ideellt. Organisationen får stöd från Region Skåne. Tanken är att börja anställa personer som ska utveckla organisationen vidare
 
– Syftet med stipendiet är att förstärka viktiga men ibland svaga röster som behövs i Almedalen. Årets stipendiat Brightful har en modell som fler kan ta efter. De har dessutom siktet inställt på en av Sveriges viktigaste målgrupper, elever i högstadiet. Genom Almedalsstipendiet får de en chans att berätta om sitt viktiga arbete, säger Cecilia Wassaether, vd på Greatness och initiativtagare till Almedalsstipendiet.
  
motivering
Årets stipendiat har en modell som fler kan ta efter. De har dessutom siktet inställt på en av Sveriges viktigaste målgrupper, elever i högstadiet. Att stärka högstadieeleverna idag för att nå sina drömmar och mål i morgon ”i framtiden” visar på ett ansvar för det samhälle vi alla vill leva i, i framtiden.
 
i juryn för Almedalsstipendiet ingår
Yacir Chelbat-Persson, grundare av Diversity Index, head of innovation, Securitas
Samuel Sjöblom, verksamhetschef, Fanzingo (2014 års Almedalsstipendiat)
Seher Yilmaz, ordförande, Rättviseförmedlingen
Rolf van den Brink, vd och ansvarig utgivare, Dagens Opinion
Cecilia Wassaether, vd för Greatness och initiativtagare till Almedalsstipendiet