Efter att ha förlorat partiordförandestriden mot Maud Olofsson för elva år sedan blev Lena Ek EU–parlamentariker och flyttade till Bryssel. Dagens Opinion fick en intervju med Lena Ek som är här i Almedalen.

Ställer du upp som kandidat till ordförandeposten?
– Nej, jag ställer inte upp men jag vill vara med i partiledningen.
 
Har du fått förfrågningar att ställa upp?
– Ja, och jag har fått nomineringar också.
 
Varför ställer du inte upp?
– Därför att vi har två jätteduktiga kandidater som är yngre och som jag gärna vill lyfta fram. Jag tycker att de väldigt duktiga. Jag tycker att centerns förnyelseprocess ska ledas av dem som initierade förnyelseprocessen. Och det är Anna–Karin Hatt och Annie Johansson.
 
I samma ögonblick går Annie Johansson förbi. De kramar om varandra och säger att de ska höras lite senare.
Vem är din personliga favorit?
– Jag tycker att Annie är väldigt duktig men jag tycker att man ska ha respekt för båda kandidaterna. Vi har fördelen att vi ett litet parti men vi har två starka kandidater och dessutom flera till som skulle kunna klara av jobbet.
 
Vad är det som krävas att Centerpartiet ska bli större?
– Vi måste bli tuffare, tydligare och mera relevanta. Vi har nu sex förnyelsegrupper som kommer med sina förslag snart. Jag har tjuvtittar på dem det ser jättebra ut. De ska presenteras på årsstämma i Åre. Då ska vi ha ny politisk plattform och en ny ordförande. Det är smart att ha både grejerna på samma gång?
 
Lämna eller inte lämna Alliansen?
– Det är klart att vi ska jobba inom Alliansen. Vi har investerat oerhört mycket i att bryta den socialdemokratiska dominansen. Men däremot ska vi ett starkare centerparti inom Alliansen.
 
Hur ska det funka för att inte bryta med Alliansen?
– Ja, vi ska jobba med våra frågor och blir tydligare och får bredare väljarstöd. Det är väl bra för Alliansen.
 
Hur ska ni lyckas med det? Hittills har bara Moderaterna haft nyytan av Alliansen?
– Jo, då vi kommer att lyckas.
 
Tonchi Percan