Amineh Kakabaveh har i ett inlägg på Facebook lagt upp en överenskommelse med Socialdemokraterna om stöd till Det demokratiska kurdiska unionspartiet, PYD, som är ett parti som organiserar kurder i Syrien. Inlägget är signerat av Socialdemokraternas partiledare Tobias Baudin och partiets internationella sekreterare. Exakt vad uppgörelsen, som ska ge Magdalena Andersson en röst i statsministeromröstningen, gå ut på är svårt att utröna.

Amineh Kakabaveh skriver: ”viktigt för mig att frihetskämpar särskilt kvinnor som flyr för sina liv pga av företeelser från Turkiet, Iran och Syrien ska få rättssäkerhet i Sverige”.
Amineh Kakabaveh ska också delta i ”den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta”. De tre undertecknarna att parti HDP i Turkiets partiledare Selhattin Demirtash ”friges”.

”Överenskommelsen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna gäller fortsatt. Det handlar om demokratiska principer för inflytande och samarbete mellan de partier som förväntas stödja regeringens politik, och om garantitillägg för de pensionärer som har lägst pension”, skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar på Twitter, och vidare:

”Utifrån denna uppgörelse kommer vi att rösta gult till Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning”.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi slog vid ett flertal tillfällen i riksdagen i onsdags fast att partiet kommer att stötta Magdalena Andersson.

”Magdalena Andersson står för sitt ord att leverera på den överenskommelse vi har slutit och Centerpartiet kommer släppa fram henne som statsminister. Vi ser nu till, ännu en gång, att Sverige kan få en regering som inte är beroende av SD”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.