Hon presenterar punkterna i ett debattinlägg avsett för Dagens Industri, som är återges i sina väsentligaste delar.
"För det första måste politiken möjliggöra ett ökat bostadsbyggande. Mycket tyder på att byggandet i Sverige under en lång period varit otillräckligt och att det finns ett underlag för byggsektorn att successivt expandera. I Sverige har bostadsinvesteringarna uppgått till i genomsnitt ca tre procent av BNP under de senaste 20 åren, medan samma siffra i länder som Frankrike eller Tyskland varit ca sex procent under samma period. Bostadsbristen är självklart ett problem i sig när människor inte kan flytta hemifrån, bilda familj eller etablera sig där man ser de bästa framtidsutsikterna. Men bristen på bostäder i våra tillväxtregioner är också skadlig för investeringsklimatet. Växande företag har svårt att nyanställa när den kompetens de söker inte kan hitta bostäder. Just bostadsmarknaden är också ett av de områden där obalanser riskerar att byggas upp. Här är ett ökat byggande en viktig ventil. Den tidigare regeringen har genomfört flera relevanta åtgärder som tagit utvecklingen i rätt riktning, men mycket tyder på att dessa åtgärder inte varit tillräckliga.
För det andra krävs ökade investeringar i humankapital. Sedan 2013 ökar antalet företag som vill anställa, uppsägningarna minskat och antalet nyanmälda jobb på arbetsförmedlingen växer. Men nästan en av fem rekryteringar misslyckas på grund av att företagen inte hittar rätt kompetens. Vi har under lång tid sett brist på kompetens inom vissa specifika yrkesgrupper – både sådana som kräver kortare yrkesutbildningar och sådana som kräver längre akademiska utbildningar. Bristen har långsamt tilltagit de senaste två åren på en bredare front. Detta bekräftar behovet av att förstärka högskolan, yrkeshögskolan och vuxenutbildningen. En god kompetensförsörjning är en nyckelfaktor för att företag ska utnyttja de allt lägre finansieringskostnaderna till att faktiskt investera långsiktigt i Sverige.
För det tredje krävs ökade offentliga investeringar i infrastruktur. Tillförlitliga transportvägar är allt mer centralt i en just-in-time-ekonomi med globala värdekedjor där det normala är att olika steg i produktionen tas på olika geografiska platser. Under de senaste åren har vi sett hur den eftersatta järnvägsinfrastrukturen skapat problem för både företag och pendlare. En förstärkt infrastruktur är också en förutsättning för en förbättrad kompetensförsörjning och ett ökat bostadsbyggande. Genom ökade investeringar i stadsnära infrastruktur vidgas arbetsmarknadsregionerna och möjligheterna att pendla till jobbet. Samtidigt kan förbättrade kommunikationer möjliggöra för kommuner och privata aktörer att investera i bostäder som annars inte hade byggts.
För det fjärde måste regeringen driva en aktiv näringspolitik för att stärka innovationssystemet, stötta svenska bolag upp i den globala förädlingskedjan och bidra till att även små och medelstora företag når de marknader där tillväxten sker."
Magdalena Andersson, finansminister (s)
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...