På sin första presskonferens som vald partiledare fick Magdalena Andersson svara på en uppsjö av olika frågor. Flera handlade om hennes möjligheter att släppas igenom i riksdagen som statsminister.
Svaret blev detsamma:

– För sjutton veckor sedan röstade riksdagen fram en socialdemokratisk statsminister. Mandatfördelningen har inte ändrats sedan dess.

Företrädaren Stefan Löfven sa att han skulle avgå hellre än att regera med någon annans budget. Magdalena Andersson anser att just den frågan är ”passerad”.

–  Moderaterna har gett upp om att rösta om en egen budget och ser nu vilka ändringar de vill göra (i budgetpropositionen). Vad det är för annat de vill ha, vet vi inte än.

Magdalena Andersson fick också frågor om hur hon ska hantera Vänsterpartiet, som har hotat att inte släppa fram henne som statsminister om hon inte ”pausar” ändringarna av Las. LO, som sitter i Socialdemokraternas verkställandet utskott, tycks dock på väg att gå med på uppgörelsen med Svenskt Näringsliv.

– Jag har samarbetat med Vänsterpartiet om många förslag som ha tagit Sverige framåt.

På frågor om hon samtalar med Vänsterpartiet nu och dess nya partiledare Nooshi Dadgostar, svarade Magdalena Andersson:

– Självklart har vi en kontinuerlig dialog med alla partier i riksdagen, och lade till:

– Man kan välja mellan mig och Ulf Kristersson och en regering som är den mest högerkonservativa Sverige någonsin har haft. Det är klart att jag kommer att ha samtal med Nooshi.

Vilka frågor avgör valet 2022?
 – Jag tror att man vill se att vi gör mer tillsammans. Tittar vi på våra samhällsproblem, segregation och kriminaliteten, klimatomställningen och välfärden. Tror man att det kommer att lösas av marknadsexperiment och skattesänkningar eller av att man gör mer tillsammans?

Det var lite luddig, kan du nämna någon mer konkret fråga?
 – Det är det, om vi tittar framåt inte minst på vad som händer i världen under pandemin eller nu, mitt uppe i klimatkrisen, så är det uppenbart för människor att vi behöver göra mer tillsammans för att lösa de problem och utmaningar vi står inför. Vi behöver bygga ett klimatsmart samhälle, och vilka står för att bygga samhälle och göra saker tillsammans? Jo i Sverige är det ju vi Socialdemokrater.

Magdalena Andersson nämnde inte näringslivet vid något tillfälle.