– Det är anmärkningsvärt att det är under just Stefan Löfven, som vet hur viktig kärnkraften är för industrin och jobben, som kärnkraftens konkurrenskraft försämras såpass att reaktorer läggs ned, säger Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered.
 
Hade Vattenfall fattat ett annat beslut under en Alliansregering?
– Det är en hypotetisk fråga, men det har ju knappast bidragit till en positiv kalkyl för Vattenfall att regeringen höjer produktionskostnaderna genom politiska beslut, säger Andreas Hamrin, pressekreterare på Moderaterna.                       
Folkpartiets partiledare Jan Björklund tycker att Vattenfalls " tvingats att fatta ett mycket olyckligt beslut för Sverige".
"Miljöpartiet som vill snabbavveckla svensk kärnkraft står idag som regeringens vinnare. Det är Sverige som är den stora förloraren. Den rödgröna regeringen skattar nu bort kärnkraften. Genom att höja effektskatten på kärnkraft samtidigt som man inför kraftiga subventioner på andra energislag, så blir kärnkraften allt mer olönsamt", skriver Jan Björklund i ett mejl.
Centerpartiet "välkomnar" tvärtemot Allianskollegorna dagens besked från Vattenfall.
"Men det understryker att vi måste skapa ännu större möjligheter för det förnybara att växa. Jag ser därför med stor oro på att regeringen vill införa en särskild förnybarhetsskatt på bland annat el från solceller", skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en kommentar.