Centerpartiet går i sin presskommunikation ut med glädjebeskedet om ”Landsbygdssatsningar i höstbudgeten för 2 miljarder kr”. Men lantarbetarnas branschorganisation LRF är inte helt imponerad över ett ”bondepaket” á 72 miljoner kronor.

”Idag presenterade Annie Lööf stora satsningar på Sveriges landsbygd”, står det i Centerpartiets pressutskick.

150 miljoner går till bredbandsutbyggnad.

– Det är bra att bredbandsbudgeten fortsätter, men det som är speciellt intressant för oss är bondepaketet, säger Thomas Bertilsson, enhetschef för näringspolitik på LRF.

Av 73-punktsöverenskommelsen fick LRF det förespeglat att bondepaketet skulle vara ”kraftfullt”. Det landade på 191 miljoner för 2020 och 72 miljoner för år 2021 och likaså för år 2022.

– Det kanske inte var så kraftfullt som vi hade önskat.

Hur mycket hade ni önskat?
 – Jag skulle gärna se att det var det dubbla, om det ska kallas ’kraftfullt’. Då kan man verkligen se en satsning. Den tidigare regeringen hade också ’satsningar’ och de låg på ett lite större belopp.

LRF vet heller inte vad ”bondepaketet” innehåller.

– Jag kan tänka mig att pengarna ska gå till forskning och utveckling och läggs på vissa myndigheter.

Namnet ”bondepaketet” antyder att det innehåller pengar till självaste jordbrukaren.

Men så är inte fallet.

– Namnet uppstod ett år tillbaka när det var torka och jordbrukarna behövd likvida medel till lantbruket. Nu ska pengarna användas till att skapa bättre förutsättningar för jordbruket, säger Thomas Bertilsson och verkar nöjd:

– Vi behöver tillväxt i livsmedelsproduktionen och skapa bättre förutsättningar, mer investeringar och enklare regelverk. Men jag vet inte om paketet innehåller det.

Thomas Bertilsson hoppas också att paketet ska förverkliga delar av livsmedelsstrategin som togs för två år sedan.

– Framförallt handlar det om regler och villkor. En lantbrukare ska kunna bygga så enkelt som möjligt. Jordbruket behöver också långsiktiga villkor och behöver inte beskattas ytterligare. För det andra handlar det om att exportera svenska jordbruksprodukter. Den tredje delen är forskning och innovation som ökar produktiviteten.

”För att förbättra möjligheterna att leva och utvecklas på landsbygden genomförs satsningar på totalt 2,24 miljarder kronor i budgeten för nästa år”, står det i Centerpartiets pressutskick.

Men 210 miljoner handlar om att betala tillbaka felräknad moms till privata vårdaktörer.  Och 1,4 miljarder handlar om en generell skattereduktion för stödområde A och B á 1 650 kronor per person och år.  Thomas Bertilsson verkar inte helt övertygad av Centerpartiets budgetbesked till landsbygden, som visar tecken på att ha framförhandlats på Finansdepartementet.

– Moms-återbetalning är de facto en kostnad i statsbudgeten. Men det är egentligen en justering av en felräkning som har framförhandlats med finansdepartementet.

Thomas Bertilsson är också lite orolig:

– Finns det någonstans en finansiering som drabbar oss? Det vill vi ju inte se. Vi vill att det ska komma in friska pengar.