Den senaste veckan har finansminister (m) Elisabeth Svantesson fått medieuppmärksamhet efter att ha kallat Axfood, Coop och Ica till möte för att diskutera prishöjningar på livsmedel.

Nu slår branschorganisationen Livsmedelshandlarna tillbaka och lägger ansvaret hos regeringen.

”Matpriser är i ropet och många vill ha enkla svar på svåra frågor, gärna där man kan anklaga någon för att bete sig omoraliskt. Matpriserna består av många faktorer där vinst är en mindre del”, skriver Livsmedelshandlarna på sin hemsida.

Livsmedelshandlarna pekar på två saker där svenska politiker kan göra en insats.

”Kostnaderna för stölder är betydligt högre än vinsterna i dagligvaruhandeln och att politiker”.

Livsmedelshandlarna pekar även ut EU-direktiv som höjer matpriserna, det gäller bland annat nya regler för återvinnbara förpackningar vid försäljning av take away-mat, som ska införas ”sex år i förtid”, enligt organisationen.

”Den svenska regeringen tänker slå världsrekord i implementering av EU-lagstiftning”, kommenterar Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Livsmedelshandlarna anser att politikerna är välkomna att klaga på svenska matpriser ”när de städat framför egen dörr och systematiskt tagit bort alla svenska överimplementeringar av EU-direktiv”.

Den av de fem fackförbunden inom 6F finansierade tankesmedjan vill också flytta ansvaret för de ökande priserna till regeringen och föreslår temporärt slopad matmoms.

”Slopad matmoms är en av få åtgärder som skulle kunnat passera en högerdominerad riksdag redan i vårbudgeten. I ett nödläge när människor går hungriga måste man agera snabbt och pragmatiskt med förslag som kan få brett stöd”, kommenterar Katalys biträdande chef Enna Gerin.