Förra tisdagen samlades ett hundratals byggnads- och träarbetare under en demonstration på Sergels torg i Stockholm. En protestlista med över 18 000 underskrifter lämnades över till bostadsminister Andreas Carlson (l).

Byggnads refererar till siffror från Boverket: 19 500 nya bostadsbyggen kommer att påbörjas under 2024t, jämfört med 59 000 byggen år 2022.

”Byggnadsarbetarna har fått nog. Det är dags för regeringen att lyssna, bostadsministern måste fatta allvaret”, skanderade Johan Lindholm.

För Dagens Opinion berättar han om medlemmarnas uppror:

–  Vi har fått ett väldigt bra gensvar från våra medlemmar men även från andra organisationer och aktörer i branschen. Det är väldigt många som är frustrerade över att byggbranschen tillåts krascha samtidigt som regeringen sticker huvudet i sanden. Inflation och räntor i all ära men nu pratar vi om människor av kött och blod och ett land som skriker efter satsningar. Politiskt pajkastande och fortsatt springa under radarn är inte medicinen för Sveriges löntagare.

Vad har ni fått för reaktioner från regeringen?
– Anderas Carlson ska ha beröm för att han kom ut och faktiskt tog emot namninsamlingen. Men i övrigt är jag väldigt besviken. Utreda andrahandsuthyrning , slopa strandskydd och att man lägger en miljard på att höja Rot-avdraget, kommer inte att generera några byggstarter. Det är under all kritik. Branschen är i vargavinter och regeringen tror att man kommer undan med att ge oss kortbyxor och flip-flops.

Hur tar ni det vidare?
– Vi kommer att fortsätta sätta press på regeringen. Vi har flera möten med statsråd inplanerade men även fler utspel tillsammans med andra aktörer i branschen. Vi är inte direkt kända för att vara tysta och det kommer vi inte vara heller.

Hur ni hjälper medlemmarna att organisera sig?
– Energin och kraften från medlemmar är motorn i allt som sker. Det var förtroendevalda, lagbasar i Stockholm som tog initiativ till både namninsamling och demonstration. Vi ger dem en plattform och stöd, men det är medlemmarnas engagemang och driv som är grejen. Det lyfter hela vårt fackförbund, säger Johan Lindholm.

Samtidigt jobbar LOs valberedning för full med att hitta kandidater till posterna som ordförande, första samt andra vice ordförande och avtalssekreterare.

Flera insatta S-källor, som Dagens Opinion talar med, pekar ut den stridbara Johan Lindholm som er ersättare till den mer tillbakadragna Susanna Gideonsson, som är LO-ordförande i dag och som har aviserat sin avgång.

Dock har Johan Lindholm gjort sig otillgänglig för Dagens Opinions frågor kring hur han skulle se på en sådan roll.