UPPDATERAD. I gårdagens SVT Aktuellt presenterades Maria Mattsson Mähl som en företagare som skulle berätta hur hon ser på LAS. Då fick inte tittarna veta att hon bloggar på Företagarna, sitter i styrelsen för Svenskt Näringsliv och i partiledningen för Liberalerna.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT, berättar att programledaren berättade om engagemanget i Liberalerna när inslaget avannonserades. Men det var runt åtta minuter efter att inslaget inleddes. Under en del av tiden fick Maria Mattsson Mähl även en namnskylt som utmålade henne som Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Maria Mattsson Mähl, som driver flera företag, bland annat AlphaCE-koncernen, berättar om hur hon fick chansen att ge näringslivet bild av LAS på primetime.

– Jag har jobbat ganska mycket med arbetsmarknadsfrågor i 25 år och min erfarenhet är att dagens LAS innebär att man ljuger. I praktiken gäller inte anställningsår som trygghet utan det är kompetens som gäller. LAS har redan spelat ut sin rätt och det är dags att uppdatera lagtexten, som är tänkt för arbetsmarknaden som den såg ut i mitten av 1900-talet. Det har jag bloggat om hos Företagarna. Så jag antar att Företagarna har fått en förfrågan om någon företagare från SVT och hänvisat till mig. Sedan knackade reportern på hos flera andra företag på gatan, men ingen ville uttala sig, säger hon.

Hur ser du på att SVT inte berättade om dina roller på Svenskt Näringsliv och i Liberalerna under inslaget där du var med?
  – Jag fick ju också heta Jonas Sjöstedt i inslaget. Och man behöver inte googla länge på mig, det syns ju överallt.

Fick reportern veta om dina roller?
– Ja, vi pratade i en timme, så det var mycket bortklippt.

Berättade du för honom att du sitter i ledningen för Liberalerna och Svenskt Näringsliv?
 – Ingen aning. Jag tror det. De flesta som pratar med mig brukar känna till det. Så det är inget jag brukar fundera över.

Nils Eriksson, redaktör för Aktuellt ger sin bild via mejl:

”Förklaringen är att reportern ej kände till hennes uppdrag när det spelades in. Inslaget blev klart sent inpå sändning. När jag som redaktör fick kännedom om hennes uppdrag i Liberalerna valde jag att lägga informationen i slutet av blocket, tycker att det blev tydligt”.

Och vidare:

”Vad gäller hennes engagemang i Svenskt Näringsliv visste vi inte om det när inslaget sändes, det var en miss. Å andra sidan var hennes roll i inslaget att just bidra med ett näringslivsperspektiv på de utredningsförslag som nu diskuteras”.

Med facit i hand konstaterar Nils Eriksson:

”Självklart borde vi haft koll på detta tidigare, nu fick vi hantera det på det här sättet”.

(Sedan första publiceringen har vi frågat Maria Mattsson Mähl ytterligare en gång om huruvida hon informerade SVTs reporter om sina roller och vi har utvecklat hennes resonemang något /red.)