”Efter den fruktansvärda avslutningen på årets vecka hoppas jag framför allt att det är många som kommer tillbaka till Visby nästa år för att delta i det demokratiska samtalet. Almedalsveckan är en viktig demokratihögtid för samhällsengagerade som hade varit otänkbar i många andra länder. I en tid av politisk polarisering och ökad extremism är det viktigare än någonsin att värna den här typen av öppna mötesplatser”, så summerar Ida Alterå, seniorkonsult på Westander, årets Almedalsvecka i Veckans Brief, nr 24.

Assefa Communications och Dagens Media befinner sig i krishantering efter genomförandet av DJ-battle på Kallis i Visby under onsdagskvällen, några timmar efter att en man mördat en kvinna vid Donners plats.

Det är fredag förmiddag. Jag ringer Linnéa Kihlström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Media för att höra hennes tankar om situationen. Hon låter nedstämd.

”Hade vi vetat det vi vet idag är det möjligt att eventet inte hade genomförts”, säger hon.

Ja, sociala och traditionella medier har redan satt den bilden. DJ-battle skulle inte ha genomförts. De får skylla sig själva.

Hade Assefa Communications ställt in DJ-battle hade DN, Svenskan, och även vi på Dagens Opinion varit snabba att trycka ut en liten notis om att DJ-battle ställs in. Som vi gjorde när Centerpartiet meddelade att det ställer in sin pressträff i onsdags. En sidnot om dådets effekter på Almedalsveckan och dess framtid. Medias blickar vandrar vidare.

Istället genomförs DJ-battle och kritiken haglar.

För att göra saken värre börjar mediepartnern Dagens Media granska arrangemanget DJ-battle och söker Assefa Communications för en kommentar om beslutet att genomföra DJ-battle. ”Inte helt oproblematiskt”, erkänner Linnéa Kihlström i vårt samtal. Nej, snarare ved på eld vars anläggande Dagens Media medverkat i.

Podcast- och Aftonbladet profilen Julia Frändfors som var på plats under DJ-Battle uttalar sig på Instagram ” ”Jag vet inte om jag kommer kunna förlåta mig själv för att ha kört DJ-Battle en timme efter att en kvinna blivit mördad av en nazist 15 meter bort. Det känns förminskande gentemot hennes liv och gärning och jag skäms”. Något Aftonbladet plockar upp.

I Veckans Brief pratar vi med ett antal experter som summerar Almedalsveckan och dess tragiska avslut. Bland experterna finns en förhoppning att värna den demokratiska öppna mötesplatsen Almedalen – att den får finnas kvar.

Det kanske var ”tondövt” att genomföra DJ-battle. Det kanske var ”taktlöst”, som krisexperten Hampus Knutsson påpekar. Ju längre denna fredag går, desto lättare blir det att smyga in sin egen stämma i den kritiksång som ljudligt sjungs i traditionella och sociala medier. Men några timmar efter att ett fruktansvärt knivmord begåtts under politikerveckan i Almedalen, när motivet bakom mordet fortfarande var okänt, skedde en återgång till den öppna mötesplatsen i Almedalen i form av 3 000 dansande personer på Kallis, bara några hundra meter bort från platsen där dådet skett, som om Almedalsveckan fortfarande levde. Jag är inte redo att döma ut det.

Kanske är det snarare Assefa Communications och Dagens Medias oförmåga att på scenen kommunicera vikten av att genomföra DJ-battle på Kallis i Almedalen efter dådet som gör kritiken så ensidig?

Alex Mörén, redaktör Dagens Opinion och Veckans Brief