Lars Danielsson hade som statssekreterare en central roll i statsrådsberedningens hantering av tsunamikatastrofen den 26 december 2004, en hantering som fick hård kritik och satt den av Göran Persson ledda S-regeringen i gungning. Nu ansluter Lars Danielsson till samma byrå som huserar även Göran Persson, Lumo Advice.

– Lars blir senior advisor och kommer att jobba aktivt och operativt i våra kunduppdrag, säger Frida Lönnberg, partner på Lumo Advice.

Det är framförallt Lars Danielssons erfarenheter från sin senaste tjänst som chef för Sveriges ständiga representation vid EU som Lumo vill ta vara på.

– Vi ser ett behov bland kunderna att stärka förståelsen om vad som händer i EU. Vi har sett en del processer där vi tycker att det svenska näringslivet har varit senfärdigt med att förstå implikationer av EU-lagstiftning. Vi vill hjälpa våra kunder med att vara tidigare på bollen.

Spelade det in att Göran Persson och Lars Danielsson känner varandra sedan tidigare?
– Det är klart att kopplingen inte är oviktig. Lars har inte saknat erbjudanden, men han har sett oss och branschen som spännande. Och vi har fört många samtal som ligger bortom Göran.

Har du några tankar kring kritiken Lars Danielsson ådrog sig för tsunami-hanteringen?
–  Nej, det känns som ett avslutat kapitel.