Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg säger i en intervju till Expressen att hon” inte har fått uppgift om några faktafel i artiklarna” om Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis kopplingar till lobbyister och företag. Dagens Opinion har pratat med en person som jobbade med kampanjen och som under veckan har påpekat faktafel för Anna Careborg.

Personen vill inte figurera under namn, men har visat upp kommunikation med både reportern som skrev artikeln och chefredaktören.

Faktafelen som påpekas gäller vilka som gjorde vad i kampanjen som ledde fram till att Nyamko Sabuni blev Liberalernas partiledare. Det handlar också om hur påkostad kampanjen i själva verket var och hur stort inflytande Johan Jakobsson och hans byrån Nordic PA egentligen hade. Enligt personen som  Dagens Opinion pratar med, handlade det om lågbudgetkampanj där folk jobbade på sin fritid.

– Det är problematisk att SvD som ändå är en ledande tidning blir lurade att lyfta en falangs påståenden och på det viset de gör det. De skriver ut namn på personer som ska ha gjort saker, men som inte stämmer och det skulle ha kommit fram om man hade kollat fakta. Detta sätter Svenska Dagbladets trovärdighet i gungning, säger personen, som är upprörd av att Anna Careborg säger att hon inte har fått uppgift om några faktafel i artiklarna.

”Vi har fått väldigt mycket respons under veckan som gått från många håll. Jag har själv fått ett mejl från en person som säger sig ha varit med i Sabunis kampanj och som uppger att han gjort en del kampanj- och strategiarbete, varav en del som källor inom Liberalerna har beskrivit att de trott har varit Johan Jakobssons verk – det mejlet har jag vidarebefordrat till mina kollegor som arbetar med granskningen”, berättar Anna Careborg via mejl.

Hur ser du på den informationen?
Vi välkomnar det då vi självklart är intresserade av alla nya bitar i det här svårlagda pusslet. Men vi bedömer inte att det är ett faktafel i artikeln, utan något som ger ytterligare information. Exakt vilket råd som kom i vilket läge och om olika personer kommit med liknande råd vid olika tillfällen vet nog bara Nyamko Sabuni och Johan Jakobsson. Och de får hemskt gärna berätta om det i intervjuer med oss”.

Du säger i en intervju till Expressen att du ’inte har fått uppgift om några faktafel i artiklarna’.  Det verkar finnas olika uppfattningar om det. Hur ser du på det?
”Jag kan bara återknyta till att vi har fått väldigt mycket respons och att alla nya pusselbitar är intressanta. Men att vi inte anser att det är ett faktafel som ändrar det sätt vi har beskrivit förloppet kring kampanjen i artikeln och hur man ser på den inom partiet. Vi tar väldigt gärna emot fler tips om detta ämne som verkligen har väckt en viktig samhällsdebatt – även gärna om andra partier”.